maandag 27 oktober 2014

Champignonquiche met Emmental

Het prachtig gekleurd gebladerte steekt fel af tegen de strakblauwe lucht. De zon geeft het een gouden gloed.  Ik kan daar immens van genieten. Voor je het weet staren kale takken je weemoedig aan, ik staar dan vaak even mistroostig terug.
Maar goed zo ver is het nog niet. Gisteren al wat uitgebloeid is gesnoeid en uitgetrokken, potten met inmiddels lege peper- en tomatenplanten geleegd in de kliko. Tomaten zaaien doe ik volgend jaar trouwens niet meer, het was wederom geen succes. Te gevoelig voor het Tilburgse weer, niet zo verwonderlijk met al die vreemde hoosbuien.

Bij alle herfstpracht horen aardse paddenstoelen,je kunt ze ons in alle soorten en maten voorschotelen. Mijn favoriet blijft  eekhoorntjesbrood, in gedroogde vorm welteverstaan. Het bos geurt je huis in na het wellen.
In deze quiche zitten alleen kastanjechampignons, kwestie van 'moet op' . En spekkies, die ook om verwerking riepen.  Tel daarbij op dat het alweer een tijd geleden was dat er een hartige taart op tafel stond en je snapt dat de keuze snel was gemaakt.
Varieer lustig met paddenstoelsoorten, laat voor een vegavariant de spekblokjes weg, gebruik de kaas die jij het smakelijkste vindt en creëer zo je eigen taartje.



Je hebt nodig voor  4 personen:

300 gram kastanjechampignons - 125 gram spekblokjes - 2 grote uien - 2 teentjes knoflook - 1 tl verse tijmblaadjes - 6 naaldjes rozemarijn - 1/2 rood pepertje - 125 gram geraspte Emmental - 125 ml slagroom - 2 eieren - peper en zout - 5 plakjes bladerdeeg -  boter -  quichevorm van 24 cm doorsnede.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht), anders 200 graden.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Snijd de uien in halve ringen. Maak niet te dunne plakjes van de champignons.
Halveer een rode peper en verwijder de zaadjes en snipper de helft van de peper.
Hak de rozemarijnnaaldjes fijn.

Verhit een koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Ze hoeven niet helemaal krokant te zijn.
Schep ze uit de pan en houd apart.
Fruit nu op laag vuur de ui gedurende 10 minuten. Voeg dan de champignons en rode peper toe.
Pers knoflook er boven uit. Voeg tijm en rozemarijn toe plus de voorgebakken spekblokjes.  Door elkaar scheppen.
Bak tot de champignons gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Heb je veel bakvocht? Schep alles uit de pan en laat het even uitlekken in een vergiet. Doe je dat niet dan loop je straks kans op een zompige bodem.

Klop ondertussen room en eieren tot een homogeen geheel met wat gemalen peper en een snufje zout.

Vet de quichevorm in met wat boter  en rol het bladerdeeg uit tot een ronde lap groter dan de vorm.
Bekleed de vorm, laat het teveel aan deeg naar buiten hangen.

Verdeel kaas over de bodem. Schep het champignonmengsel erop en giet ei plus room erover.
Vouw nu het overhangende deeg op tot een rand.

Schuif de oven en bak het ongeveer 75 minuten. Als de bovenkant te bruin wordt, dek je het even af met alufolie. Iedere oven is anders dus check tussendoor hoe de stand van zaken is. Mocht je na 75 minuten denken dat de bodem nog niet helemaal gaar is, laat het dan nog even langer bakken.

Hartige taarten doen het ook altijd fijn op een feestje. Bak er een stel van tevoren en warm ze weer op in de oven.


Geen opmerkingen: