dinsdag 11 juni 2013

Zomerse wraps voor onderweg en thuis

Wraps, ideaal zijn ze om mee te nemen voor een dagje aan het strand, op je kleedje in het bos, onderweg naar je vakantiebestemming . Oprollen, inpakken en wegwezen, desnoods richting luie stoel op je balkon of in de tuin. Als je op pad gaat wel even zorgen voor een koelelement of koelbox.
Alles waar je een sandwich mee belegt, kan ook in een wrap. De zoete varianten heb ik nog niet geprobeerd, een wrap met hagelslag lijkt me ook niet zo'n goed idee maar wie ben ik.

Afgelopen vrijdag maakte ik 2 varianten. Toen zoonlief nog thuis woonde maakte ik hem nog wel eens blij met een giga clubsandwich. Vooral met bacon vindt hij erg lekker. BLT, oftewel bacon, lettuce, tomato. Door mij aangevuld met ei en geroosterde pijnboompitjes.
Deze hardwerkende student bofte dan ook. Een wrap gevuld met bovenstaande en een wrap met gerookte zalm, komkommer en mierikswortel voor een pittig accentje. Deze twee kent iedereen natuurlijk wel maar het blijven gewoon één van de favorieten in Huize Eetlust. Maar onderaan deze post vind je nog andere ideetjes!




 Voor 3 wraps 'BLT' heb je nodig:
3 grote soft tortilla's- 6 plakken dikke bacon (bakbacon) - halve krop sla - 2 hardgekookte eieren - 2 tomaten - 3 el caesardressing - 2 el geroosterde pijnboompitjes - paar augurkjes - paar sprieten bieslook.

Zo maak je het:
Gril de bacon in een paar minuten krokant en leg ze op keukenpapier. Tomaat in kleine blokjes snijden. Eventueel eerst uithollen en dan fijnsnijden. Eieren pellen en fijnsnijden.
Besmeer iedere wrap met de dressing, verdeel er sla, bacon, tomaat, ei, wat fijngehakte augurkjes, de pijnboompitjes en bieslook over. Oprollen, dat gaat een beetje lastig met die plakken bacon,  en schuin halveren.

Wil je ze meenemen voor onderweg, rol ze dan in alufolie en leg in de koelkast tot ze mee op pad mogen.



 Voor wraps met gerookte zalm gebruik je:
De andere 3 wraps - 150 gram gerookte zalm - 3 el mayo - 1 koffielepel mierikswortel - gedroogde dille - de andere helft van de krop sla - halve el kappertjes - 1/4 komkommer. Zelf had ik nog wat garnaaltjes over dus die heb ik lekker mee gerold.

Vermeng de mayo met de mierikswortel, kappertjes en een fijngeprakt hardgekookt ei. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Besmeer de wraps met dit mengsel. Verdeel de sla erover, zalm erop plus wat fijngesneden komkommer. Bestrooi met de dille en rol het op.

Gerookte zalm en avocado vind ik ook een topcombi maar is niet zo geschikt om ver van tevoren te maken aangezien avocado verkleurt. Ook al heb je citroensap gebruikt, de dag erop ziet een avocado er niet heel fris en fruitig meer uit.

Andere ideetjes:
- Besmeren met hummus en beleggen met gegrilde groenten
- Plakjes kipfilet (vleeswaar), mangochutney, plakjes mango, rode ui, spaanse peper en komkommer
- Roomkaas vermengen met wat feta, olijven, komkommer, radijs, bosui, oregano, citroentijm
- Rosbief, appel, bleekselderij, blauwe kaas
-Salade van witte kool, wortel met abrikoosjes in kerriedressing , aangevuld met wat stukjes oude kaas.
- Jamie's Moorse salade , snijd alle ingrediënten dan wel fijner maar zeker te weten dat het heerlijk smaakt in zo'n wrap.
- Salsa van wilde perzik en avocado, heerlijk fris. Een tomaatje gaat er nog bij, rode ui, komkommer...Doordat avocado snel verkleurt, ook citroensap houdt dat geen eeuwigheid tegen, misschien minder geschikt als je lang onderweg bent. Maar in de achtertuin of op het balkon smaakt het ook hoor!

En vergeet ook niet dat wraps fijne feestgangers zijn! In hapklare stukken snijden, prikker erdoor en voor je het weet zijn ze allemaal foetsie!

*Aanvulling 17 november 2013:

Inmiddels heb ik een fijn recept voor home made tortilla's op dit blog staan. Je vind het hier.
Tortilla's zijn en blijven natuurlijk erg lekker maar bak ook eens eens stapel flensjes en gebruik deze als vervanging voor tortilla's




Geen opmerkingen: