woensdag 23 mei 2012

Frisse couscous salade met citroen, rozijntjes en ander lekkers

Walhalla of hel, wie bij de grote supermarkten naar binnen gaat zal één van beiden ervaren. De Hypermarché in Frankrijk is voor mij de hemel op aarde, bij husband roept het gemengde gevoelens op aangezien zijn vrouw op haar dooie gemak gang na gang bekijkt en de boodschappenkar langzaam maar zeker vult met alle producten die ze al zo lang heeft moeten missen. Dit tafereel speelt zich voornamelijk de eerste dagen af plus de laatste want dan moet de voorraad voor thuis worden ingeslagen.
De kinderen vieren inmiddels op hun eigen manier vakantie wat betekent dat we veel meer ruimte in de auto hebben.... U begrijpt...
Maar nog niet zo heel lang geleden ging het stel nog gezellig met paps en mams op pad. Deze twee lekkerbekken aarden qua gedrag in buitenlandse supermarkten nogal naar hun moeder vrees ik.
Iets wat destijds nog moeilijk in Nederland te verkrijgen was en waar zoonlief dol op is, is couscoussalade, heerlijk fris door citroen en munt. We kochten het kant- en klaar, tegenwoordig maak ik het natuurlijk zelf. Zoon moet wel altijd even proeven, zodra het Frankrijkproof is, is de missie wederom geslaagd.Je hebt nodig:
250 gram couscous - 2 tomaten - 3 bosuitjes - 1/2 komkommer - 2 el gehakte peterselie - 1 el gehakte munt - handje rozijnen - 1citroen - 3 el olijfolie - peper en zout

Zo maak je het:
  • Doe de couscous in een kom of pan en overgiet met zoveel kokend water dat er een centimeter water opstaat. Bij mij komt dat overeen met 2 kopjes couscous en 3 kopjes kokend water.
  • Deksel erop en laten staan tot het water geabsorbeerd is. Afkoelen tot lauw.
  • Snijd de tomaten fijn, de komkommer in kleine blokjes en de bosui in ringetjes.
  • Roer de couscous los met een vork of gebruik je vingers. Schep de olijfolie erdoor.
  • Voeg tomaten, komkommer, bosui en de rozijnen toe en schep het door elkaar.
  • Voeg nu om te beginnen het sap van een 1/2 citroen toe. Breng op smaak met zout en peper. Proef of je het fris genoeg vindt, zo niet, meer citroensap toevoegen. Bij ons gaat er het sap van zo'n 3/4 citroen in.
  • Hussel nu de peterselie en munt erdoor. Weer even proeven, eventueel nog wat zout toevoegen.
  • Een uurtje in de koelkast zetten zodat de smaken goed in kunnen trekken


4 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Hmmm, lekker, hier ben ik gek op!
Zeker nu met dat warme weer!

Eetlust zei

Ja heerlijk he, dat het maar een mooie lange zomer mag worden, kunnen we veel buiten eten!

gereon de leeuw zei

Ach Els een husband met gemengde gevoelens ken ik. In de Carrefour zegt hij altijd tegen mij. dat ik een tentje had mee moeten nemen.

Eetlust zei

Haha, misschien moeten we ze maar een keer samen op een terrasje planten, struinen wij de Carrefour af :)