Ja hoor daar is ze weer met een stoverijtje, een sudderpotje, een geurenverspreider. Husband liep gisteren om half 1 al te watertanden en dan moet je nog zes uur wachten. Een kwelling, een marteling maar je geduld wordt beloond met boterzacht vlees omhuld door een saus zo vol smaak dat je het wachten met liefde hebt doorstaan.
En zo barstensvol ingrediënten zit het niet eens kun je nagaan. Deze drukke maand roept op zijn tijd ook om onthaasting. Uurtjes waarin je het kerstmenu kunt verzinnen, lijstjes schrijft, wat online bestellingen plaatst, een boek leest of eindelijk die immer te dikke zaterdagkrant uitpluist. En ondertussen pruttelt en stooft het in de keuken dat het een lieve lust is. Wat hebben we het dan toch goed!
Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 personen of drie kleinere eters of 2 volwassenen en 1 kind. Door iets meer vlees toe te voegen plus een extra paprika, wat wortel en ui maak je het al snel geschikt voor vier personen. Verder hoef je niets te veranderen aan het recept.
Je hebt nodig:
450 gram stoofvlees (riblap, sucade, hacheevlees) - 1 rode paprika - 1 gele paprika - stuk of vier waspenen ( of een halve winterwortel) -2 uien - 2 teentjes knoflook - stukje chorizo van ongeveer 100 gram - 1 el tomatenpuree - 1 el milde paprikapoeder - 800 ml rundvleesbouilon - 2 el balsamicoazijn ( beetje afhankelijk van het merk dat je gebruikt, begin met 1 eetlepel en voeg zonodig de andere toe) - 3 el gehakte peterselie - peper en zout- boter
Zo maak je het:
Snijd het vlees in hapklare brokken. Bestrooi met zout en peper.
Verwijder de zaadlijsten uit de paprika's en verdeel de paprika's in grove stukken. De uien van hun jasjes ontdoen en eveneens in flinke stukken snijden. Schrap de worteltjes en verdeel in plakjes.
Knoflook snipperen.
Verhit in een braadpan wat boter en bak hierin het vlees rondom bruin. Bestrooi met paprikapoeder en schep het goed om. Voeg de paprika's, worteltjes en uien toe, laat even meebakken. Dan mag de knoflook erbij.
Roer de tomatenpuree erdoor, laat het een minuutje of drie zachtjes meebakken.
Giet de bouillon erover, roer alles door elkaar, deksel erop, hittebron zo laag mogelijk en sudderen maar.
Je kunt het ook in een oven van 100 graden zetten.
Sudderen, sudderen, urenlang sudderen. Geniet van de rust, maak je hoofd leeg en kijk af en toe in de pan.
Schep het een keer of wat door. Op het moment dat het vlees uit elkaar begint te vallen is het goed. Het vocht is nu voor zeker de helft verdampt.
Nu moet je nog even de chorizo in kleine stukjes snijden en in een droge koekenpan bruin bakken.
Roer de balsamico door het stoofpotje, vergeet niet te proeven en voeg zonodig wat meer toe. Het is een echte oppepper. Dan de chorizo erbij plus de peterselie en laat nog tien minuutjes stoven.
Rijst past er prima bij maar ook puree of een gekookte pieper, pasta, aardappelkroketjes. Net waar je zin in hebt.
12 opmerkingen:
Mmmmm dat klinkt lekker en is een mooie variatie op hacheevlees, wat ik graag maak. Fijne week gewenst.
groetjes,
Anita
Deze sla ik op! Helemaal toen ik las dat er chorizo in zit. Dol op.
Tessa x
Rundvlees èn charizo? Dit wordt een weekend-receptje voor Den Groote VleeschEter!
Ha Anita, Tessa en Paul, Laat maar weten hoor als het bij jullie op tafel heeft gestaan en niet alleen dat he ook of het gesmaakt heeft :)
goede start
Dank je wel meneer of mevrouw :) Altijd leuk om te lezen.
Je recept gemaakt en gegeten op tweede kerstdag met aardappel-knolselderij puree met paddenstoelen en groenten.
Iedereen heeft er van gesmuld. Het was super LEKKER!!!!!
Ha wat fijn om te lezen Joys! Mijn dag kan niet meer stuk :)
Heb het stoofpotje vorige week gemaakt! Het was inderdaad erg lekker! Een blijvertje!!!
Bedankt voor je recept.
Fijn zeg, dat lees ik graag :-) Dank je wel!
Heerlijk, eindelijk een stoofpotje die lukt en de pan was zo leeg!
Oh helemaal top! Volgende keer maar dubbele hoeveelheid maken? ;-) Dank voor je reactie!
Een reactie posten