zondag 4 mei 2014

Kruidenmix voor kip, varken en rund

In mei leggen alle vogeltjes een ei zeggen ze. Ik weet niet zo goed waar de dames merel momenteel mee bezig zijn maar in onze tuin woedt oorlog, een catfight al is die benaming niet zo kies.
Wat een stelletje krengen zeg, wild met hun vleugels slaand vliegen ze elkaar in de veren, rollebollen over de grond, een houdgreep hier en een halve wurgpoging daar.
Op de muur zitten twee zwarte gedaantes het vrouwengedoe te bekijken. Drentelen af en toe wat zenuwachtig heen en weer maar ingrijpen ho maar. Lamzakken.
Wanneer de strijd voortduurt besluiten ze zelfs een blokje om te gaan. Om twee lijken in mijn tuin te voorkomen haal ik ze maar uit elkaar. Hoogst verontwaardigd vliegen ze luid kwetterend weg. En bedankt he! Een tuin verder hoor ik nog geen minuut later verontrustende geluiden.
Heetgebakerde types. Laten ze maar eens over het nageslacht na gaan denken, keert de rust tenminste ook weerom.

Om het vuurtje toch enigszins brandend te houden ga ik het eens hebben over wat kruidenmengsels. Want ja het zomerseizoen nadert met rasse schreden. Prachtige zonnedagen hebben we al achter de rug, menig bbq is al afgestoft en weer in gebruik genomen.Nu kun je je stukkie vlees inwrijven met kant- en klare kruidenmixen maar het is veel leuker om ze zelf te maken. Het hoofdbestanddeel van die mengsels is vaak het zout. Ik stop het er ook in maar veel minder. Toevoegen kan altijd, eruit halen niet roep ik altijd heel hard.
Een belangrijk ingrediënt is vaak paprikapoeder. Cayennepeper komt terug, tijm en of oregano, knoflook, uienpoeder, daardoor lijken ze zo op het oog vaak veel op elkaar. Maar net door dat ene schepje minder of meer van het een of ander is de smaak totaal anders.

Of het te combineren is met gebakken merel heb ik nog niet uitgeprobeerd. Je zou er toch bepaalde neigingen van krijgen van zulke haaibaaienOp dit blog vind je er sowieso al drie waarin paprikapoeder in meer of mindere mate aanwezig is. Ook in deze ontbreekt het niet. Zoek de verschillen zal ik maar zeggen :-)
Oftewel maak ze en proef. Je zult zien dat ze ondanks de overeenkomsten allevier totaal anders zijn.
En een tip; koop zo'n maatlepelsetje als op de foto. het kost amper wat en je hebt er heel veel plezier van. Zeker als je nogal eens Amerikaanse receptuur gebruikt.
Geen zin in? Dan even een eetlepel afwegen. Een tl staat voor 1/3 el.

Je hebt nodig voor deze milde mix:

Een potje of bakje met deksel - 3 el Hongaarse paprikapoeder Edelsüss - 3 el bruine basterdsuiker - 1 el zeezout - 1 el cayennepeper - 1/2 el gemalen komijn - 1/2 el gemalen witte peper - 2 tl mosterdpoeder - 2 tl uiienpoeder - 2 tl knoflookpoeder - 2 tl gedroogde tijm- 2 tl gemalen koriander - 1 tl kurkuma

Alle ingrediënten in een potje of bakje stoppen, deksel erop en een paar keer krachtig schudden.

Op een droge plaats bewaren net als je andere kruiden en het is een eeuwigheid houdbaar.
Wrijf er kip, varken of rund mee in, even intrekken en vervolgens op de bbq, grill of gewoon in de pan.
Voeg zout naar behoefte toe.
Het is erg lekker om tijdens het bakken wat honing over je vlees te druppelen.

Mijn andere rode mengsels:

Kruidig paprikamengsel en pittige chili seasoning (2 receptjes in 1 post)
Kruidenmengsel voor Candy
Shoarmakruiden

En een andere topper maar paprikapoederloos:

CajunkruidenEen fijne zomer alvast!

Geen opmerkingen: