woensdag 10 juli 2013

Kruidig gehaktbrood voor veel eters

Het afgelopen weekend viel er weer een feestje te vieren, dochterlief is vorige week 25 geworden. Vijfentwintig! Mijn gedachten dwaalden door de tijd. Een kwart eeuw vadertje en moedertje 'spelen' zoals ik het verwoordde. Het is voorbij gevlogen en wat is er veel gebeurd. De fotoboeken die traditiegetrouw rond de verjaardagen van de kinderen tevoorschijn worden gehaald laten al die jaren haarscherp zien. Komische, mooie momenten,  mensen die er inmiddels niet meer zijn, mensen die je uit het oog bent verloren, mensen die slechts passanten waren en waarvan je de namen niet eens meer weet. Maar ook zij die al vele, vele jaren lieve vrienden zijn, wat ouder, wat grijzer inmiddels, wat minder maatje 36... net als ik.

Een feestje dus dat wegens gebrek aan ruimte in dochters stulpje gezellig bij paps en mams gevierd werd. Zodat moeder zich weer uit kan leven. Het feestvarken mocht haar wensen inleveren. Op het lijstje stonden in ieder geval wraps met geitenkaas, cranberry en hazelnoot. Kruidige gehaktballetjes, hummus, een grote salade. En oeh, kaas, veel kaas. Het kind is namelijk een kaasmonster. Voor de gein opperde ik 25 verschillende te doen. In plaats van taart. Zoveel werden het er niet maar ze had haar slag op de markt goed geslagen...

De gehaktballetjes werden een gehaktbrood. Tijd besparen noemen we dat. Het is voldoende voor 8-10 personen en bij een buffet voor meer. En laten we de picknick niet vergeten!


Foto gemaakt door Yasmin, de jarige Job in dit verhaal

Je hebt nodig:
500 gram rundergehakt - 500 gram hoh gehakt - 1 ei - 1 el Ras el Hanout - 1/2 el zout - 1 tl milde paprika poeder - 1/4 tl cayennepeper - 1/4 tl ketoembar - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 8 gedroogde abrikozen - 1/2 rode (punt) paprika - 8 takjes peterselie

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snipper de ui en knoflook, snij de paprika, peterselie en abrikozen fijn.
Doe alle ingrediënten in een flinke kom en kneed de hele boel grondig door elkaar. Om te testen of het goed op smaak is kun je er een klein stukje van aftrekken en even bakken of garen in de magnetron.

Om een stevig 'brood te krijgen klop je er bij het vormen de lucht uit. Hierdoor kun je het zodra het klaar is gemakkelijk snijden. Tik vriendelijk doch stevig op de bovenkant, geef klapjes tegen de zijkant, druk er nog eens op en vorm het uiteindelijk tot een stevig brood van zo'n 30 cm lang en 10 cm breed.

Leg het in een ovenschaal en bak in 45 minuten bruin en gaar. De ovenschaal hoef je niet in te vetten aangezien het gehakt vet verliest.

Laat even een beetje afkoelen in de ovenschaal, wikkel het vervolgens in alufolie en leg het zodra het verder afgekoeld is in de koelkast tot gebruik. Uiteraard kun je het ook warm serveren.

Erbij heb ik een simpel sausje gegeven van mayo met chilisaus.

Geen opmerkingen: