vrijdag 10 augustus 2012

Zoetzure barbecuesaus

Na de pittige barbecuesaus van gisteren vandaag een zoetzure variant. Over de sausjes hoef ik me morgen niet meer druk te maken die zijn nu klaar.
Deze komt uit het 'Het groot grill en barbecueboek' van Toussie Salomonson, een boek uit 1971. Ik zei laatst toch al dat er in oude kookboeken vaak leuke dingen te vinden zijn. Zo ook in deze, de laatste tijd kom ik vaak ras el hanout tegen, er wordt over gesproken, uiteraard mee gekookt maar laat er in dit 41-jarige boek nu al een recept staan met ras el hanout. Ik moest toch even met mijn ogen knipperen. Zo zie je maar weer.
De receptuur is voor een halve liter saus, aangezien ik geen idee heb wat ik met die hoeveelheid aan moet, heb ik het enigszins aangepast. Genoeg voor een bakje van beschaafd formaat.



 Je hebt nodig:
1 ui - 1 teentje knoflook - 1 el olijfolie - 1 à 2 takjes tijm - 2 el appelciderazijn - 2 el honing - 1 tl mosterd - 70 gram tomatenpuree (klein blikje) - 30 cl droge witte wijn - 30 cl Worcestershire saus - zout en peper naar smaak - drupje tabasco (optioneel)

Zo maak je het:
  • Pel en snipper de ui
  • Verhit de olijfolie in een pannetje en fruit hierin de ui.
  • Voeg als ze enigszins beginnen te kleuren de tomatenpuree en azijn toe. Goed roeren en 2 minuutjes stoven.
  • Voeg dan wijn en Worcestershire toe, roeren.
  • Dan mogen de geplukte tijmblaadjes erbij plus mosterd, honing en knoflook uit de pers.
  • Wederom roeren en een paar minuutjes zachtjes laten pruttelen.
  • Proeven en eventueel nog zout en peper toevoegen plus een drupje tabaso
Ideaal sausje voor wie niet zo van pittig houdt en kinderen weten het vast ook te waarderen.

Mocht je nu wel een halve liter willen maken dan heb je nodig:
3 uien - 3 teentjes knoflook - 2 el olijfolie - 3 takjes tijm - 4 el appelciderazijn - 4 el honing - 2 à 3 tl mosterd - 200 gram tomatenpuree - 1 dl worcestershiresaus  - 1 dl droge witte wijn - zout, peper, paar drupjes tabasco (optioneel)

De bereidingswijze blijft uiteraard gelijk.

Bron: Het groot grill en barbecue boek van Toussie Salomonson, uitgeverij Gottmer, 1971, hardcover, 120 pagina's

2 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Van je sausjes zullen ze in ieder geval smullen morgen en van de rest vast ook wel!

Eetlust zei

Komt vast goed :)Beetje marineren, mengen, rijgen en burgertjes vormen, satésaus moet nog plus de linzensalade van Blondie Kookt en dan zijn we een heel eind. Fijn weekend!