dinsdag 7 mei 2013

Salsa van mango en gegrilde ananas

Ananas en mango, het zijn samen met limoen en citroen mijn grote favorieten. Een rijpe mango, glibberend tussen je vingers, sap langs je kin, die volle zoete smaak, smeltend in je mond. Als kind was ik er al verzot op. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig echt nog niet overal verkrijgbaar, toch wist mijn vader ze af en toe te vinden. De mango of manja zoals hij ze noemde deed hem denken aan zijn ouderlijk huis in Suriname waar in de tuin een manjaboom stond. Met zorg verwijderde hij de schil en sneed het in plakken, eerst rechts, dan links, op de platte kant leggen, nog meer snijden. Vaak stond ik naast hem, de geur opsnuivend, wachten tot hij eindelijk klaar was. In mijn beleving deed hij er maar lang over. Terwijl ik de hoop bijna opgaf kwam er eindelijk die hand met zo'n sappig plakje. Vergenoegd maakten we vervolgens samen de mango soldaat. De grote pit waaraan altijd nog vruchtvlees kleefde viel mij ten deel om op te sabbelen en af te kluiven, voorwaar geen straf!

Van verse ananas kan ik net zo genieten, die uit een blikje vind ik ook lekker hoor maar er gaat niets boven vers. Stevige plakken en die geur... die vind ik onweerstaanbaar. Samen met de mango halen we een beetje tropen in huis. Om er net een andere draai aan te geven gril ik de plakken ananas, samen met de mango, rode ui en rode peper wordt het een heerlijk fris bijgerechtje.Je hebt nodig voor 4 personen:
3 plakken verse ananas van ongeveer 1 cm dik - 1/2 mango - 1 kleine rode ui - 1 jalapeno of Spaanse peper - 2 à 3 el fijngehakte peterselie (of koriander)

Zo maak je het:
Gril de plakken ananas een minuutje per kant op een grilplaat. Bakken in een hete pan kan natuurlijk ook.
Snij de ananas vervolgens in heel kleine stukjes.
Maak de mango schoon, snij de helft in plakken en daarna eveneens in kleine stukjes. Snipper de rode ui en peper. Verwijder bij de peper wel de zaadlijsten.
Hussel alles door elkaar, voeg de peterselie of koriander toe, weer even husselen  en zet in de koelkast tot gebruik.
Maak het gerust een paar uur van tevoren, de smaken vermengen zich dan goed met elkaar.

Wat te doen met de rest van de mango en de ananas als je niet meteen een dubbele hoeveelheid van deze salsa maakt? Daarvan maakte ik een drankje, het recept vind je hier

6 opmerkingen:

Antoinette Coops zei

Dit ga ik proberen. De jongste is dol op mango en ananas! Deze pittige salade is misschien niet zijn pakkie-an maar wel dat van Pa & Moe!

Eetlust zei

Het pittige valt wel mee hoor Antoinette. De peper overheerst zeker niet, het is de ananas en mango die de boventoon voeren dus waarschijnlijk best wel kidsproof :)

gereon de leeuw zei

Hoi Els,

Kijk dat vind ik nu nog eens gezellig. Bij mij is het bbq seizoen begonnen, dus zo een salsa hoort er zeker bij. Lekker.

Big hug Gereon

Eetlust zei

Fijn he Gereon, weer lekker buiten met zomerse gerechtjes. Genieten!

Nell zei

Ben ook opgegroeid met ananas en mango. Heerlijk! Jammer alleen dat ik vaak teleurgesteld wordt door van die draderige naar terpentijn smakende, mango's. Terwijl ze zó lekker kunnen zijn.

Eetlust zei

Als ik zo'n exemplaar heb baal ik ook altijd Nell. Of zo eentje die rijp aanvoelt maar totaal smakeloos is. Gelukkig heb ik ook regelmatig mazzel :)