Het is heerlijk knapperig brood, roept om smeerseltjes en dippertjes maar kun je ook vullen met alles wat je lekker vindt.
Je hebt nodig:
450 gram bloem - 240 ml lauw water - 2 el olijfolie - 1 tl zout - 1 tl suiker - 7 gram instantgist (1 zakje) - om te bestrijken vlak voor het bakken : 1 eidooier losgeklopt met2 tl water - maanzaad of sesamzaad of nigellazaad
Zo maak je het:
- Zeef de bloem boven een kom.
- Voeg gist , suiker, olijfolie en het lauwe water toe.
- Meng door elkaar en kneed 5 minuten, voeg dan het zout toe.
- Nogmaals 5 minuten kneden tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bal van
- Vet een kom lichtjes in met olie, leg de deegbal erin, wentel het even zodat het ook bedekt is met wat olie.
- Dek af met huishoudfolie en laat een uur rijzen in een tochtvrije omgeving.
- Sla het deeg na het rijzen even door, verdeel in 2 stukken en rol het tot cirkels van ongeveer 25 cm doorsnede
- Leg bakpapier op een bakplaat (of 2 bakplaten) en leg er vervolgens de deegcirkels op.
- Dek wederom af met huishoudfolie en laat nog een half uurtje rijzen.
- Verwarm in de tussentijd de oven voor op 230 graden.
- Na het rijzen maak je met je vingers kuiltjes in het deeg en trek je het wat uit.
- Bestrijk de broden met losgeklopt eigeel en bestrooi met de zaadjes.
- Bak ze 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je er op klopt.
- Meteen eten of af laten koelen op een rooster en ze wanneer je ze gaat gebruiken nog even verwarmen in de oven. Besprenkel ze dan licht met water voor je ze de oven in schuift.
Bron (daar is ie weer): de Broodbijbel isbn 9789048303069
6 opmerkingen:
Lijkt me heerlijk, Els! Ik krijg spontaan zin om er olijven of cherrytomaatjes in te drukken :)
Een pide deluxe dus :) Je kunt het eens proberen en zoals altijd let me know!
Bedankt voor het recept, ik ben er erg blij mee! Een blogpost over mijn versie: http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/2014/03/pide-zelfgebakken-turks-brood.html
Leuk Eslem!Ik ga jouw versie ook snel eens proberen :)
Juist een goed broodje gebakken en het was heel lekker.
De enige opmerking die ik kan maken is dat mijn brood binnenin er net uitziet als een Belgisch wit brood.
Als ik een brood van de Turkse bakker koop heeft dat grote en kleine gaatjes er in.
Weet iemand wat ik mis doe?
Hallo Stan, Het kan te maken hebben met de rijstijd maar ook met de gebruikte bloem.Ik gok op het rijzen. De omgevingstemperatuur is belangrijk, op warme dagen gaat het sneller als op een dag als vandaag. Misschien de volgende keer een iets langere rijstijd geven maar ook weer niet te, dat is ook niet bevorderlijk voor het eindresultaat.Hopelijk lukt het!
Een reactie posten