dinsdag 6 november 2012

Koolrabi met tomaat en gehakt uit de oven

Met enige regelmaat krijg ik van meneer Eetlust een vrolijke ruiker aangereikt waar ik altijd heel blij mee ben aangezien ik dol op bloemen ben. Deze keer kreeg ik  iets anders groens, een groen pakje duidelijk afkomstig uit onze plaatselijke Selexyz. Daar kwam zomaar een kookboekje uit en wat helemaal knap was, dat kookboek had ik nog niet.
'Wintergroenten, verrassend veelzijdige recepten' van een Belgisch kookduo Veronique en Michel de Meyer, zij bedenkt, hij fotografeert en ze hebben al een aantal boeken op hun naam staan. Voor mij is het een eerste kennismaking met dit stel. De foto's zijn erg verleidelijk, de recepten eenvoudig en gevarieerd. Van soep tot ovenschotels, amuse, salade en stoofpotjes, vaak met een aardige twist. Sushi met wintergroenten als pastinaak en rammenas weet ik wel te waarderen evenals raap met vismousseline en waterkers, selderijsoep met kerrie en kokos, het zijn zo van die gerechten die ik graag eens uit wil proberen.
Het enige wat me wel opviel, het ingrediënt 2 pakken raapjes, wat zijn 2 pakken raapjes, ik koop raapjes per stuk dus hoeveel heb ik nodig? Geen flauw idee maar goed we zijn vrouws genoeg om daar een eigen invulling aan te geven.
Om het boek in te wijden leek 'Gratin met gehakt, rapen en mascarpone' een mooi begin. Het recept heb ik al dusdanig verdraaid dat het Koolrabi met tomaat en gehakt uit de oven werd, een beetje van de Meyer en een beetje van mezelf zullen we maar zeggen.
Het is genoeg voor 2 grote eters of 3 kleinere eters. Wij hadden nog wat over.



Je hebt nodig:
2 koolrabi's - 2 tomaten - 250 gram half om half gehakt - 2 teentjes knoflook - 3 takjes fijngehakte peterselie - zout en peper - 4 plakjes rauwe ham - 1/2 ei - 1 el paneermeel - 1/2 el kerrie - 1 el citroensap - 100 gram mascarpone - 1 el melk -50 gram geraspte kaas.

Zo maak je het:
  • Schil de koolrabi's en snijd ze in dunne plakken.
  • Zet ze op met water, breng aan de kook en kook ze beetgaar of net iets zachter, afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. Laat ze uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Klop het ei even los en vermeng de helft met het gehakt, uitgeperste knoflook, fijngehakte peterselie, paneermeel en de in stukjes gesneden rauwe ham. Breng op smaak met zout en peper. Goed kneden
  • Verdeel het gehakt over de bodem van een niet al te grote ovenschaal, het is per slot van rekening maar een gerechtje voor 2 en niet voor een weeshuis, druk het gehakt wat aan. De ovenschaal hoeft niet ingevet te worden.
  • Snij de tomaten in plakjes en verdeel over het gehakt.
  • Daar bovenop komen de plakjes koolrabi.
  • Roer de mascarpone wat los met een beetje melk, roer er de kerrie door plus een eetlepel citroensap. Het moet wel wat 'dikkig' blijven. Breng op smaak met wat peper en eventueel wat zout.
  • Verdeel over de koolrabi, strooi er de geraspte kaas over en zet een half uurtje in de oven.



Veronique en Michel de Meyer, Standaard Uitgeverij, 2007, 151 pag.,
ISBN  978 90 02 22317 4

2 opmerkingen:

Henriëtte zei

mmm, ik zocht een recept met koolrabi. Geen gehakt en mascarpone in huis..wel wilde zalm uit blik en crème fraiche. Dit recept is far from its roots..maar o zo lekker!

Eetlust zei

Wat een heerlijke twist! Sla het meteen op :) Bedankt voor je reactie, leuk!