maandag 8 oktober 2012

Eetlust ontdekt: Van Pompoenpuree tot Pompoen'boter'

Nooit geweten dat je zoveel met een pompoen kunt doen! Tot nu toe kwam ik niet veel verder dan pompoensoep. Het slachten van zo'n geval weerhield me nogal maar zoals zo velen struin ik flink rond op Pinterest en dan word je toch wel gegrepen door al dat oranje. Brood, taart zowel zoet als hartig, koekjes, dippers, smeersels en uiteraard soep, heel veel varianten soep.
De basis voor veel zoete en hartige toepassingen is pompoenpuree, vervolgens kan het aangevuld met andere ingrediënten verwerkt worden tot bovenstaande.
Er zijn veel verschillende soorten pompoenen, zoals ik al eerder schreef laat ik de immense links liggen. De hokkaido en flespompoen zijn meer geschikt voor de gemiddelde huishoudens van tegenwoordig en daarnaast bevatten ze meer smaak waarbij de flespompoen mijn voorkeur heeft. Niet alleen vanwege het smaakvollere vruchtvlees ook vanwege het gebruiksgemak, de schil is veel dunner waardoor je het veel gemakkelijker halveert.
Van zowel de hokkaido als de flespompoen heb ik puree gemaakt, hoe dat moet zie je hieronder. De puree van de flespompoen is lichter oranje en bevat meer vocht. Bij gebruik moet je het of even in laten koken of goed uit laten lekken. Het vruchtvlees van de hokkaido is steviger en daardoor ook droger waardoor het juist weer wat vocht nodig heeft om tot een smeuïg geheel te komen. Tot zover deze bevindingen.
Pompoen'boter' oftewel pumpkinbutter intrigeerde me. Er lag nog een hokkaido, deze pompoen heb ik gebruikt voor het maken van de pompoenboter.Pompoenpuree (basis)
Koop een middelgrote  pompoen, snijd het in tweeën, haal de zaadjes eruit. Bewaar de zaadjes, die kun je in de oven op lage temperatuur drogen, de vogels zullen je dankbaar zijn! Ook kun je ze daarna roosteren met wat kruiden en specerijen en ze zelf opknabbelen maar dat gepruts laat ik maar achter me. Haal ook het draderige gedoetje uit de pompoen.
Verwarm de oven tot 200 graden. Leg de 2 helften met de snijkant naar beneden in een schaal
Bak 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte van je pompoen tot het pompoenvlees zacht is.
Haal uit oven, schep het pompoenvlees eruit en prak met een vork
Zie hier een pompoenpuree waarmee je allerlei lekkers kunt maken.

Pompoenboter (Pumpkinbutter)
Hierbij alvast één opmerking, wat mij altijd opvalt aan amerikaanse recepten is de hoeveelheid suiker, jeetje wat een zoetekauwen. Tegenwoordig halveer ik de aangegeven hoeveelheid al snel met de helft. Bij dit recept heb ik de aangegeven hoeveelheden wel gebruikt, resultaat zoehoehoehoet maar na afkoelen komen de specerijen ook meer naar boven. Mijn dochter vond het heerlijk, 'Lekker op toast' riep ze meteen. Ik vond het in combinatie met een stukje parmezaan of belegen schapenkaas ook erg goed. Ter vervanging van de veel gebruikte vijgenjam zeg maar.
Dus.. ben je niet zo zoet aangelegd, halveer de door mij opgegeven hoeveelheid suiker, proef tussendoor en voeg eventueel nog wat toe.

Je hebt nodig:
450 gram pompoenpuree basis - 125 gram bruine basterd suiker - 1/4 tl kaneel - 1/4 tl nootmuskaat - 1/8 tl gemalen kruidnagel - 1/8 tl gemalen gember (djahé) - 125 ml appelsap

Zo maak je het:
Vermeng de puree met alle ingrediënten in een pannetje en laat het op laag vuur sudderen tot het vocht is verdampt en de saus dik is. Roer goed want op een gegeven moment is het aanbrandgevaar aanzienlijk.
Laat afkoelen, schep in een potje of bakje en enjoy.

Zoals gezegd lekker op toast als je van zoet houdt, prima bij pittige kaas, een lepeltje bij stoofvlees of door jus combineert ook fijn.
Mocht ik dit nog een keer maken dan begin ik met 75 gram suiker, laat dit alvast een tip zijn.
Op naar het volgende pompoenexperiment!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hahaha! Het slachten van zo'n geval.... :) Het is ook wel een gedoe hoor! Heb dan nooit echt het gevoel dat ik sta te koken, meer dat ik aan het klussen ben.

Maar ja, wel heerlijke dingen maken met pompoen! :)

Eetlust zei

Ondingen zijn het :) Al die zoete toepassingen met pompoen zijn echt nieuw voor me maar wel leuk, beetje experimenteren sla ik nooit af haha.

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Dat slachten laat ik sinds kort aan de man over. Die doet dat in een vloek en een zucht. Daarna kan ik weer vrolijk verder zonder klotsende oksels! hahahha

Eetlust zei

Dat is inderdaad de allerbeste oplossing Tessa :) Goed geregeld!