dinsdag 9 oktober 2012

Noedels met ballen

Of het nu komt door al die experimenten met pompoen, het uitproberen van nieuwe recepten en nog zo wat, gisteren had ik nul inspiratie, nada, niks. In dit jaargetijde kom ik op dergelijke dagen nogal eens uit op een stamppotje maar ja zondag stond er al boerenkool met worst op tafel en 2 keer in de week een stamppot dat hoeft voor mij niet. Ook origineel, 'iets' met gehakt... Afijn, een blik in de voorraadkast leerde; er was nog een half pak noedels, er lag nog een winterwortel, uien in al zijn verschijningsvormen liggen immer te pronken. dan gaan we daar maar 'iets' mee doen. En zo geschiedde.Je hebt nodig voor 2 personen:
125 gram noedels - 1/2 winterwortel - 1 ui - 1 teentje knoflook - 2 lenteuitjes - handvol taugé - 150 gram fijngesneden witte kool - 250 gram hoh gehakt - 11/2 koffielepel garam massala - 1 koffielepel zout - 1/2 koffielepel paprikapoeder - 1 el geraspte kokos -  kecap manis - 3 koffielepels sambal manis - 200 ml kokosmelk - scheutje arachide of zonnebloemolie.

Zo maak je het:
  • Breng water aan de kook, kook de noedels gaar, spoel ze koud om doorgaren te voorkomen, laat uitlekken en bewaar tot gebruik.
  • Vermeng het gehakt met 1 koffielepel garam massala, 1 koffielepel sambal manis, scheutje kecap, 1 el kokos, 1 koffielepel zout en een halve koffielepel paprikapoeder. Kneed tot een homogeen geheel en draai er 10 balletjes van.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan, bak de balletjes rondom bruin, voeg kokosmelk, een 1/2 koffielepel garam massala, een scheutje water en een koffielepel (of wat minder) sambal toe. Met elkaar vermengen en op laag pitje sudderen met deksel op de pan.
  • Snijd de winterwortel in flinterdunne reepjes, snipper de ui en knoflook, snijd de lenteui in ringetjes.
  • Verhit in de wok een scheutje olie. Roerbak wortel, ui en kool. Voeg dan de knoflook toe plus de noedels. Omscheppen met een scheutje kecap en 1 koffielepel sambal.
  • Lenteui en taugé erbij, even husselen,.
  • Verdeel over 2 borden, leg er 5 balletjes gehakt op met wat van de saus. 
Zie hier de noedels met ballen, inspiratieloos ontsproten uit ingrediënten die grotendeels in huis waren.
De ballen zijn natuurlijk ook lekker met rijst, sterker nog normaal gesproken zou ik ze ook met rijst serveren maar ik had geen zin in rijst... dan krijg je dit... maar wees gerust volgens manlief was het erg smakelijk, erg lekker vond hij en als hij het zegt...

Geen opmerkingen: