maandag 10 september 2012

Pizzataartquiche met puntpaprika, hete pepers en pancetta

Wat is dit nu weer voor nonsens, pizzataartquiche. Het heeft allemaal te maken met het foodblogevent van de maand september. Ianna van Beginspiration won met haar maaltijdsalade het foodblogevent van augustus en mag nu dus het thema bepalen, ze koos voor hartige taart. Daar kun je alle kanten mee op, er staan er al een heel stel op mijn blog te pronken maar ja om er daar nu één van in te sturen vond ik wat gemakkelijk. De raderen in mijn hoofd draaiden op volle toeren, verschillende mogelijkheden passeerden de revue maar een stemmetje bleef maar roepen pizza pizza pizza. Ga toch weg met je pizza, pizza is niet de hartige taart zoals hartige taart bedoeld is. Pizza..taart... quiche... Vorm bekleden met pizzadeeg, tomatensaus mengen met room en ei, dan heb je toch een overduidelijke Pizzataartquiche!



Je hebt nodig voor het deeg:
250 gram farina di grano tenero Tipo "00" (De Cecco) -3/4 tl zout - 15 gram verse gist - 120 ml lauwwarm water - 1 tl oregano

Maken:
  • Zeef meel met zout boven een kom. Meng de oregano erdoor.
  • Roer de gist los met wat water, voeg vervolgens de rest van het water toe.
  • Maak een kuiltje in het meel, giet het gistmengsel erin.
  • Kneed het in ongeveer 10 minuten tot een zacht en elastisch deeg.
  • Vet een kom lichtjes in met wat olijfolie. Leg het deeg erin. Dek af met ingevet plastic folie en laat 3 uur rijzen op een warme plaats. In ieder geval tot het in volume verdubbeld is.

Voor de vulling heb je nodig:
6 tomaten - 1 grote ui - 1 teentje knoflook - 250 ml room - 2 eieren - 2 puntpaprika's  - 16 zwarte olijven - 80 gram pancetta - 6 peperoni (potje)* - 10 naaldjes verse rozemarijn - scheutje olijfolie - zout en peper - 50 gram geraspte kaas - geraspte Parmezaan of pecorino

Maken:
  •  Begin alvast met het voorverwarmen van de oven tot 220 graden.
  • Snipper de ui, snijd de tomaten in kleine blokjes. 
  • Snijd de peperoni doormidden, haal de zaadjes eruit anders is het veel te heet. Snijd in stukjes en zet apart.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak hierin de ui en tomaatblokjes. Knip de rozemarijn erover en pers een teentje knoflook ui. Maal er wat peper over. Zet het vuur laag en laat sudderen tot het vocht bijna verdampt is. Zet uit en laat afkoelen.
  • Halveer de puntpaprika's, verwijder zaadlijsten en snijd iedere helft in de lengte nog een keer door.
  • Verhit in een andere koekepan wederom een scheutje olie en bak hierin de paprika tot het zacht is. Regelmatig draaien. Af laten koelen.
  • Klop de eieren los, voeg room toe plus wat zout en gemalen peper en roer tot alles goed vermengd is.
  • Meng er nu het afgekoelde tomaten-uimengsel door.
  • Vet een quichevorm met een doorsnede van 26 cm in.
  • Het deeg is gerezen, haal het uit de kom, maak het plat en rol uit tot een cirkel. Leg het in de quichevorm, de cirkel moet zo groot zijn dat het net over de rand van de vorm hangt. Snijd eventueel bij.
  • Bestrooi de bodem met 50 gram geraspte kaas.
  • Giet hierop het tomaten-roommengsel. Verdeel de paprika erover, leg de pancetta ertussen. Strooi er fijngesneden peperoni over. Verdeel de olijven erover. Rasp er Parmezaan of pecorino over . Het overhangende deeg langs de rand van de vorm vouwen en aandrukken.
  • In oven schuiven en 20-25 minuten bakken tot deeg gaar en goudbruin is en het tomaten-roommengsel gestold is.
* Peperoni zijn hete pepers. Ik gebruik de ingemaakte hete pepers van het merk Baktat, hot hot hot maar heel aangenaam door het zuurtje.

Klaar om de oven in te schuiven

2 opmerkingen:

missFromage zei

Pizzataartquiche - ik vind het wel wat hebben :) En het is zeker origineel.
Lekkere vulling ook.

Eetlust zei

Ik moest ook wel grinniken :-) Hij is goed gelukt en erg lekker al zeg ik het zelf.Bedankt voor je reactie, leuk!