zondag 9 september 2012

Kunstproeven in Stein met een Limburgs plènkse tot besluit bij brouwerij De Fontein

Proeven, smaken en texturen beleven, ondervinden, ontwikkelen, ontdekken. Kleuren samenstellen, op elkaar afstemmen, contrasten en spanningsbogen creëren. Ervaringen zowel positief als negatief opslaan in je geheugen. Delen met anderen, presenteren aan je omgeving.
Zie hoe kunst en eten in elkaar overvloeien. Gisteren mocht ik het weer eens meemaken, oogstrelend, aansprekend, confronterend,  emoties wakker schuddend, dat is in een notendop kunst voor mij.Samen met een vriendin, die van de Waalrese mosterdsoep, bracht ik een bezoek aan Galerie Kunstproeven in Stein van Liliane Konings en Josine Meulenberg. Liliane ken ik inmiddels al heel wat jaren, we komen elkaar tegen op feestjes en we wandelen ieder jaar ergens na Kerst en Oud en Nieuw met nog een stel anderen een aardig tochtje om vervolgens met zijn allen te genieten van een heerlijk door onszelf bereid diner.
In de galerie maak je kennis met het werk van kunstenaars met verschillende achtergronden en die verschillende technieken gebruiken , van schilderijen tot keramiek, beelden, sieraden, textiel, combinatie van technieken, het hele scala. Ook verkopen ze kunstkaarten, boeken en prachtige kaarsen die gemaakt zijn van was van oude kerkkaarsen, erg leuk en bijzonder om cadeau te geven. Kunstproeven is een laagdrempelige galerie, voor praktisch iedere beurs is er wat te vinden.
Zelf was ik zeer gecharmeerd van servetringen, gemaakt van oud zilveren vorken. Deze servetringen worden gemaakt door een man die het vak van kunstsmid weer heeft opgepakt.


In het weekend van 15-16 september start een nieuwe expositie die de foodies, de lekkerbekken zeker aan zal spreken 'Kunstproeven aan Tafel'.  Kunstenaars worden al eeuwenlang geïnspireerd door eten, koks halen inspiratie uit de kunst, het beste van twee werelden verenigd.
De expositie duurt tot 25 november, ben je in de buurt loop dan zeker even binnen, dat vindt Liliane gezellig!
Daarnaast kun je in Stein en omgeving heerlijk wandelen, met de prachtige herfstkleuren in het verschiet een goede reden er een dagtochtje van te maken.

Nadat we een aantal gezellige uren bij Liliane doorgebracht hadden, behalve kunstproeven werd er natuurlijk ook ouderwets bijgebabbeld en gekletst, laat dat maar aan deze 3 vrouwen over, gingen mevrouw Waalre en ik nog een kort wandelingetje ondernemen naar Brouwerij De Fontein.
Vele dorpen en steden hadden vroeger een eigen brouwerij, soms ook wel meerderen en in Stein was het niet anders. De brouwerij van vroeger is niet meer, de poorten werden gesloten in 1915 maar niet al te ver er vandaan is de huidige brouwerij verrezen. Bijzondere bieren brouwen ze er zoals de Euleteul op basis van vlierbloesem. Het is mogelijk er een rondleiding te volgen en ook proeverijen en andere activiteiten behoren tot de mogelijkheden. Daar hadden wij gisteren allemaal geen tijd meer voor. Op het grote terras  in de warme zon genoten we van een wijntje, een biertje en een heerlijk Limburgs plènkse. Roggebrood, spek, zure zult, gerookte ham, kaas en meer lekkers. Een prima plekje om te vertoeven. Door het prachtige weer was het erg druk, wellicht iets te druk voor de 2 meisjes die het hele terras onder hun hoede hadden. Maar goed, we zaten er heerlijk op deze zomerse zaterdag. Anderhalf uur rijden van Tilburg en je schiet meteen in de vakantiemodus!Galerie Kunstproeven
Kruisstraat 7
6171 GC Stein

Brouwerij De Fontein
Ondergenhousweg 15
6171 GW Stein

Geen opmerkingen: