Je hebt nodig voor 1 brood:
350 gram bloem - 1 tl zout - 1 tl kristalsuiker - 1 tl instantgist - 1 el olijfolie plus wat extra om te bestrijken - 210 ml lauw water - 50 gram ontpitte zwarte olijven in kleine stukjes
Zo maak je het:
- Zeef de bloem met het zout in een kom, voeg de suiker toe
- Maak een kuiltje en strooi hier de gist in plus 1 el olijfolie en het water.
- Roer het met je vingers door elkaar en neem iedere keer wat bloem mee vanaf de zijkanten.
- Kneed het zo'n 10 minuten stevig tot je een elastisch en soepel deeg hebt. Ik doe dat altijd op een werkblad, uiteraard kun je voor het kneden ook een keukenmachine gebruiken.
- Maak van het deeg een bal en leg in een met wat olie ingevette kom met daarover een ingevet stuk huishoudfolie.
- Laat het gedurende ongeveer een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en leg de deegbal erop.
- Sla het nu voorzichtig door, dit is om de in het deeg ontstane koolzuurgas te laten ontsnappen.
- Maak het deeg wat platter en strooi er de olijven op.
- Vouw het deeg 2 of 3 keer zodat de olijven goed in het deeg komen te zitten.
- Rol het nu uit tot een rechthoek van ongeveer 30 cm.
- Kerf met een scherp mes 4 of 5 inkepingen in het deeg maar zorg ervoor dat de randen heel blijven.
- Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg het deeg erop.
- Rek het deeg nu voorzichtig uit zodat je vorm van een soort ladder krijgt
- Bedek met ingevet huishoudfolie en laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen tot bijna dubbele omvang.
- Verwarm terwijl de fougasse ligt te rijzen de oven voor op 220 graden.
- Bestrijk de fougasse voor jet het de oven inschuift met olijfolie.
- Bak in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het tot slot afkoelen op een rooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten