zondag 29 juli 2012

Fougasse met olijven

De fougasse komt oorspronkelijk uit de Provence. Het is een plat brood  wat gevuld kan worden met allerlei ingrediënten, niet alleen hartig zoals in dit geval met olijven maar bijvoorbeeld ook met gedroogde vruchten. In het Oude Rome at men  panis focacius, eveneens een plat brood dat gebakken werd in de as van de haard. Focus betekent in het Latijn haard of brandpunt. De oorsprong van de foccacia in Italië, deze fougasse,  de fouaisse in de Bourgogne waar het ook wel foisse wordt genoemd of in Ligurië, de regio in het noordwesten van Italië, waar ze het fugassa noemen maar eveneens de schiacciata uit Toscane stamt dus uit lang vervlogen tijden.



Je hebt nodig voor 1 brood:
350 gram bloem - 1 tl zout - 1 tl kristalsuiker - 1 tl instantgist - 1 el olijfolie plus wat extra om te bestrijken - 210 ml lauw water - 50 gram ontpitte zwarte olijven in kleine stukjes

Zo maak je het:
  • Zeef de bloem met het zout in een kom, voeg de suiker toe
  • Maak een kuiltje en strooi hier de gist in plus 1 el olijfolie en het water.
  • Roer het met je vingers door elkaar en neem iedere keer wat bloem mee vanaf de zijkanten.
  • Kneed het zo'n 10 minuten stevig  tot je een elastisch en soepel deeg hebt. Ik doe dat altijd op een werkblad, uiteraard kun je voor het kneden ook een keukenmachine gebruiken.
  • Maak van het deeg een bal en leg in een met wat olie ingevette kom met daarover een ingevet stuk huishoudfolie.
  • Laat het gedurende ongeveer een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

  • Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en leg de deegbal erop.
  • Sla het nu voorzichtig door, dit is om de in het deeg ontstane koolzuurgas te laten ontsnappen.
  • Maak het deeg wat platter en strooi er de olijven op.
  • Vouw het deeg 2 of 3 keer zodat de olijven goed in het deeg komen te zitten.
  • Rol het nu uit tot een rechthoek van ongeveer 30 cm.
  • Kerf met een scherp mes 4 of 5 inkepingen in het deeg maar zorg ervoor dat de randen heel blijven.
  • Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg het deeg erop.
  • Rek het deeg nu voorzichtig uit zodat je vorm van een soort ladder krijgt
  • Bedek met ingevet huishoudfolie en laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen tot bijna dubbele omvang.

  • Verwarm terwijl de fougasse ligt te rijzen de oven voor op 220 graden.
  • Bestrijk de fougasse voor jet het de oven inschuift met olijfolie.
  • Bak in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het tot slot afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen: