Een jaar of twee geleden at ik ze voor het eerst; varkenswangen. Een verrukkelijk stukje vlees dat na een paar uurtjes sudderen en stoven waanzinnig mals wordt. Zacht qua structuur en zacht qua smaak.
Vergeten vlees zei een vriendin dit weekend. En dat klopt ook wel.
Bij de slager zul je het niet zo snel tussen het gehakt, de bieflappen en fricandeau aantreffen. Bestellen dus. Dat die wangen nog geen gemeengoed zijn blijkt wel uit de blikken van andere klanten. Je ziet ze denken: "Wát gaat dat mens doen? Var-kens-wang-en?" De ogen van de slager beginnen echter te glimmen. Als ik hem vertel dat ik ze in bokbier ga stoven knikt hij instemmend. De andere aanwezigen zijn nog niet helemaal overtuigd. Je gaat die dingen die een leven lang hebben gemaald hebben en uit de bek van zo'n beest komen toch niet eten.
Jawel, jawel! Grote varkensvleeseters zijn wij overigens niet maar deze wangen mogen van mij iedere week op het menu.
De wangetjes hebben een vliesje, dat moet je er grotendeels afsnijden. Gebruik een goed mes, snijd eventuele vetrandjes ook weg. Je kunt ook aan je slager vragen of hij dat wil doen. Het is geen ramp als je niet alles eraf krijgt, door het sudderen wordt het zacht en merk je er verder niks van.
Het recept heb ik geadopteerd van de site het Belgische tv programma Dagelijkse Kost maar aangepast naar eigen goeddunken. Zoek hier de verschillen haha.
Dit recept is voor 6 personen. Reken 2 wangen per persoon, zo groot zijn ze nu ook weer niet. Maak je het voor vier personen, je kunt verder alle hoeveelheden aanhouden. Wellicht houd je saus over maar dat is geen straf. Lekker invriezen
Zoals met alle stoverijen kun je het gemakkelijk een dag van tevoren maken. Wordt de smaak nog beter van!
Je hebt nodig:
12 varkenswangen (bestel tijdig bij je slager) - 2 flesjes bokbier ( ik gebruik zoals gewoonlijk Hertog Jan) - 1 liter runderbouillon - 2 uien - 1/2 winterwortel - 2 teentjes knoflook - 2 el bruine suiker - 2 el Dijonmosterd of andere scherpe mosterd - 2 laurierblaadjes - takje tijm - 4 takjes peterselie mét stengel en al - 2 kruidnagels - peper en zout - 2 witte boterhammen - 50 gram roomboter - fijnmazige bolzeef.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 125 graden.
Ontvlies de varkenswangen en dep ze droog. Wrijf ze in met zout en peper.
Snijd de ui in grove stukken. Schrap het stuk wortel en snijd in plakjes. De knoflook snipper je.
Verhit in een grote braadpan 50 gram boter.
Bak de wangen om en om bruin. Je kunt dat het beste in porties doen.
Haal ze uit de pan en leg op een bord.
Zet het vuur lager en fruit in dezelfde pan ui, knoflook en wortel. Goed omscheppen.
Blus af met het bier. Laat aan de kook komen en wacht tot het uitgebruist is.
Voeg de bouillon toe. Mik tijm ,laurierblaadjes en kruidnagel erin plus 2 eetlepels bruine suiker. Even roeren.
De wangetjes mogen terug. Ze moeten helemaal onderstaan. Voeg anders nog wat bouillon of water toe.
Smeer de boterhammen aan 1 kant in met de mosterd en leg ze met de besmeerde kant naar beneden op het vlees..
Deksel op de pan, de oven in en sudderen maar. Een uurtje of drie is voldoende. Check het wel even door voorzichtig een wangetje uit de pan te halen. Als het vlees zacht is en je gemakkelijk een stukje los kunt trekken is het goed.
Haal de varkenswangen uit de pan. Pak nu een klein pannetje en een fijnmazige bolzeef.
Giet een deel van de inhoud van de braadpan erin. Niet alleen het vocht, alles.
Met de bolle kant van een soepopscheplepel duw je het door de zeef. Giet er weer wat bij en herhaal tot je braadpan leeg is.
In de zeef blijft het brood plus alles wat er niet door past achter, dat gooi je weg. Het meegesudderde brood zorgt trouwens voor binding van je saus.
In je pannetje ligt nu een geurige donkere vloeistof.
De varkenswangen leg je terug in de braadpan. Schep er wat jus over en warm het zachtjes op.
De rest van de vloeistof kook je nog voor 1/3 in. En wat je dan hebt... hemelse, krachtige gebonden saus
Ik maakte er aardappel-pastinaakpuree bij. Schep op ieder bord wat puree, leg er twee wangen tegenaan en verdeel wat saus over de wangen.
Geef de rest van de saus er apart bij.
Lekker met geroosterde bospeen.
Doe eens gek en zet met Kerst deze varkenswangen op tafel. Je krijgt er geen spijt van, ik beloof het!
2 opmerkingen:
Vandaag de varkenswangetjes in Herfstbock gemaakt.
Het was niet gemakkelijk om ze te krijgen, maar toch gelukt! En hoe ze smaken? Vurrukkulluk!
Onze clan heeft besloten: "Deze houden we d'r in!"
Groet, Marion.
Joehoe fijn! Wat een leuk berichtje op deze grijze zondagmorgen. Dank je wel!
Een reactie posten