vrijdag 27 juli 2012

Salade Frankrijkwee

Wij zijn Frankrijkliefhebbers voor het geval jullie dat nog niet wisten, we voelen ons daar enorm op ons gemak en thuis, het voelt ook als een thuis. Zelfs zozeer dat we jaren hebben geroepen dat we ooit, ja ooit echt eens moesten gaan kijken voor een huisje aldaar. Ooit komt nooit, na jaren met de kinderen allerlei campings te hebben bezocht, huren we tegenwoordig huizen, het liefst weg van de bewoonde wereld maar als er dan een dorpje op loopafstand is met een leuk terrasje zoals dit jaar dan zeggen we ook geen nee.
We zoeken ook wel eens ons heil in andere landen en dan genieten we eveneens met volle teugen. Onze rondreizen door Canada en Noorwegen staan nog immer op ons netvlies gebrand. De weerkaatsing van het zonlicht in de fjorden omlijst met de bijna loodrechte rotsen, de watervallen die van honderden meters hun eeuwigdurende weg naar beneden klateren. Maar toch.. Frankrijk blijft trekken, zodra we er twee jaar geen stap over de grens hebben gezet is het geen kwestie van willen meer maar moeten, het trekt ons genadeloos zuidwaarts, de beelden flitsen onrustig door het hoofd, het wordt weer tijd!

Deze salade maak ik daar wel eens, alleen dan met eend of spekjes en eend of alleen spekjes. Eén van beide is wel vereist want van het vrijgekomen bakvet maak je de dressing die warm over je salade gegoten wordt.
Om ons weer even op het overdekte terras in de Bourgogne te wanen, stond het nu ook in Nederland op de tuintafel, bij gebrek aan eend met biefstuk, ook erg smakelijk!Je hebt nodig voor 2 personen:
 2 tomaten - 2 eieren - 125 gram spekblokjes - 1 biefstuk van ongeveer 150 gram - sla naar keuze - 1 flinke snee liefst boerenbrood en anders wat je toevallig in huis hebt - 1 el dijonmosterd - 1 teentje knoflook -2 el rode wijnazijn - olijfolie

Zo maak je het:
 •  Haal de biefstuk een half uur voor je gaat bakken uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Maal er peper over
 • Was de sla en laat goed uitlekken
 • Snijd de tomaten in stukjes, snipper het knoflookteentje fijn.
 • Snijd het brood in flinke blokjes, maal er wat zwarte peper over en bak ze zachtjes  in wat olijfolie krokant. Leg ze vervolgens op keukenpapier.
 • Bak de spekblokjes zonder toevoeging van boter of olie zachtjes uit.
 • Verhit in een andere pan een klein scheutje olie en schroei hierin de biefstuk aan beide kanten dicht. Ongeveer 2 minuten per kant. Haal uit de pan, bestrooi met wat zout en wikkel het in een stuk alufolie. Laat 10 minuten rusten.
 • Kook 2 eitjes zacht.of hard als je niet van zachtgekookte eieren houdt.
 • Verdeel de sla over de borden, leg de stukjes tomaat erop en er langs.
 • De uitgebakken spekblokjes erover verdelen.
 • In het spekvet in de pan de mosterd, gesnipperde knoflook en azijn vermengen tot een dressing, eventueel wat verdunnen met beetje olijfolie.
 • Pel de eitjes en leg bij de sla
 • Snijd de biefstuk in dunne plakjes en verdeel over de borden.
 • Leg er wat croutons bij.
 • Giet de warme dressing over het vlees en de salade en ga met wat stokbrood, een koel glas wijn zitten genieten op een mooi plekje en waan je elders.
Mocht je eendenborst  gebruiken giet dan na het bakken wel een deel van het vet weg, zo'n borstje laat nogal wat los en dan wordt de dressing veel en veel te vet en dat is niet lekker.

2 opmerkingen:

Brenda (Kookt!) zei

Lijkt me heerlijk op een relaxte vakantiedag!

Eetlust zei

Inderdaad! Losse receptuur, altijd fijn in de vakantie of op andere warme dagen :)