maandag 16 april 2012

Welkom Koningin der groente

Na weken, maanden van smachten, van vol ongeduld wachten op die ene dag in april is het moment eindelijk aangebroken. Op 12 april was het zover, het begin van het aspergeseizoen!
De voortekenen waren al even daar, mooi opgehoogde bedden, zorgvuldig afgedekt met hun dekentjes. Maagdelijk wit moeten ze zijn en krakend vers horen ze bij mij afgeleverd te worden.
Voor mij geen ingevlogen asperges in december bij de kerstdis, geen asperges in februari maar alleen in de zo korte periode van zes weken, hooguit 8 dat ze verkrijgbaar zijn.
Het witte goud, de Koningin van de groente, jammer dat ze er maar zo kort is maar daarom ook zo speciaal. Zou ik anders ook zo lyrisch zijn? Betwijfel het.

De asperges komen hier niet op tafel met een moot zalm, of met pesto in de pasta, ook niet met garnalen of in een hartige taart, voor ons is er maar één manier; met geklaarde boter, krieltjes, een hardgekookt ei en ham. Wat nootmuskaat erover plus gehakte peterselie. Zo hoort het hier en niet anders. Behoudend? Heel af en toe vinden wij dat best fijn.

De schillen gooien we natuurlijk niet weg, daar trekken we een bouillon van voor een heerlijk aspergesoepje.Het recept vind je hier.Ik reken altijd 1 pond asperges per persoon.
  • Schil ze van boven naar beneden met de dunschiller of keukenmesje. Verwijder het houtige uiteinde en bewaar voor de soep.
  • Zet de asperges op in een pan met water en een snufje zout, probeer of de kopjes boven kunnen blijven. Zodra het water kookt, het vuur laag zetten en een minuut of 10 zachtjes doorkoken. Vervolgens het vuur uitzetten en de asperges nog een klein kwartiertje door laten garen. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperge.
  • Kook de krieltjes of aardappel naar keuze.
  • Kook per persoon een ei half hard of hard.
  • Smelt roomboter in een pannetje op heel laag vuur, boter mag niet bruisen en niet bruin worden. Schep zoveel mogelijk eiwitbestanddelen eraf  of zeef het door een katoenen doek voor optimaal resultaat.
  • Zorg voor ham van uitstekende kwaliteit want de Koningin blieft niks anders, leg op een bord of schaal en zet op tafel .
  • Vlij de asperges voorzichtig in een schaal, garneer met ei, rasp er wat nootmuskaat over, bestrooi met wat gehakte peterselie en zet op tafel met de gekookte aardappeltjes en de gesmolten boter.
  • Zorg voor een glas goede witte wijn; Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc kan altijd.

Sssst, ik zit te genieten


2 opmerkingen:

Unknown zei

Had ooit een 'asperge-pan' gekregen. Onding. Kleine diameter, maar hoog. Met een asperge-mandje er in. Om asperges verticaal/staand te koken. Krijg toch beter, egale garing bij liggend koken. In een ovale pan, dat wel. Vanwege de lengte ...

Eetlust zei

Heb ook zo'n pan gehad, die is vorig jaar naar de rommelmarkt verdwenen, vond het net als jij niet handig, past niet eens 2 kilo asperges in!