vrijdag 16 maart 2012

Gekarameliseerde witlof met serranoham uit Ottolenghi Het Kookboek

Kookboeken zijn bedoeld om, o verrassing, uit te koken, inspiratie op te doen, te leren en je te verlekkeren boven foto's waar je spontaan trek van krijgt ongeacht het tijdstip. Het Kookboek van Ottolenghi voldoet aan deze criteria. Met alleen de mededeling dat je het kookboek in bezit hebt ben je er niet, je moet wel even laten zien dat je er ook daadwerkelijk iets mee doet.
Dit recept van gekarameliseerde witlof met serranoham vind ik werkelijk fantastisch, heel eenvoudig te bereiden maar o jongens wat een smaakexplosie. In het boek wordt het gepresenteerd als voorgerecht, ik heb er een hoofdgerecht van gemaakt, je hoeft er verder niets anders bij te serveren als een gekookt krieltje of wat puree.



Je hebt nodig voor 4 personen:

4 struikjes witlof - 8 plakjes serranoham  - 125 ml slagroom - 50 gram zuurdesem broodkruim (of gewoon broodkruim) - 70 gram geraspte Parmezaanse kaas - 1 flinke el tijmblaadjes - 40 gram ongezouten roomboter - 4 tl fijne kristalsuiker - grof zeezout - zwarte peper - olijfolie om te besprenkelen - fijn geknipte bladpeterselie, optioneel

Zo maak je het:
  •  Verwarm je oven voor op 200 graden
  • Snijd de witlof overlangs doormidden
  • Pak je allergrootste koekenpan en verwarm de boter met de suiker op halfhoog vuur. Goed door elkaar roeren. Als niet alle struikjes erin passen, bak ze dan in 2 gedeeltes, begin dan ook met de helft aan boter en suiker.
  • Zodra het mengsel begint te borrelen leg je de witlofstruikjes er op de platte kant in. Bak ze in 2-3 minuten goudbruin. Haal ze uit de pan en bak nu de andere struikjes als ze niet in 1x in de pan pasten op dezelfde manier met boter en suiker.
  • Vet een ovenschaal licht in en leg hier de struikjes in met de gekarameliseerde kant naar boven. Bestrooi ze met wat zout en peper.
  • Vermeng het broodkruim met de room, tijm en vers geraspte parmezaanse kaas, 1/4 tl zout en flink wat gemalen zwarte peper.
  • Verdeel dit over de witlof en bedek met de plakjes serranoham.
  • Zet 15-20 minuten in de oven tot de witlof zacht is. Dit kun je controleren door er in te prikken met een vleesspies of satéprikker.
  • Haal uit de oven, sprenkel er wat olijfolie overheen en bestrooi eventueel met wat bladpeterselie.
  • Zitten, eten, genieten!

Bron: Ottolenghi 'Het Kookboek', door Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi, Fontaine Uitgevers
ISBN/EAN 9789059564282

    8 opmerkingen:

    Caroline Brouwer zei

    Ik zal het binnenkort ook eens maken. Tot nu toe is alles wat ik van hem gemaakt heb zalig!

    Eetlust zei

    Ben ook erg blij met deze nieuwe aanwinst. Na de eerste hap konden we alleen zeggen 'Wat is dit lekker', na de 2e en 3e hetzelfde haha.

    Es zei

    *schuift alvast wat boeken naar achter in de boekenkast...*
    Jee, nu wil ik dit boek ook! En ik heb er nog maar 500 zoveel....

    Eetlust zei

    Join the club :)570 of 571 maakt ook niet meer uit he. Gewoon op je lijstje zetten!

    Amanda zei

    Vandaag gemaakt, heerlijk gegeten. Had even mn twijfels bij het mengsel van room, broodkruim en kaas, maar dat bleek niet nodig. Zeker voor herhaling vatbaar!

    Eetlust zei

    Fijn Amanda dat het goed is bevallen. Bij ons is het echt één van de favorieten, vind het zo'n lekkere combi!

    Anoniem zei

    Heb dit nu twee maal gemaakt en is een van mijn lekkerste recepten.helemaal top!
    Geertje

    Eetlust zei

    Wij zijn er ook dol op Geertje, Ottolenghi weet wel wat lekker is en wij ook :) Bedankt voor je leuke reactie!