donderdag 29 mei 2014

Bloemkool met een Oosters tintje (Foodblogswap mei 2014)

Op visite bij Leonie van Veggie Variation om een recept uit te zoeken voor de Foodblogswap  Voor nieuwe bezoekers, bij de foodblogswap gaan bloggers één keer per maand bij een ander op bezoek. De deelnemers worden via een bepaald systeem door elkaar gehusseld en zo aan elkaar gekoppeld. Je weet dus nooit van tevoren van welk blog je gaat koken. Iedere keer weer spannend, daarbij erg leuk en soms word je heerlijk uit je comfortzone getrokken wat het weer extra uitdagend maakt.

Gekoppeld aan Veggie Variation dus, de naam doet al vermoeden dat Leonie geen vlees eet. No problem, groente eten we vanzelfsprekend iedere dag en vleesloze dagen komen in huize Eetlust ook voor.
Je hoeft bij Leonie niet bang te zijn dat er niets te kiezen valt. Sjonge daar staat een eerbiedwaardige rij. Van ontbijt tot diner, een taartje bij de thee en een hartverwarmende kom soep. Restauranttips ontbreken ook niet. En ze kookt net als ik graag de wereld rond. Kijk, dat schept meteen een band.

Na wat gepeins, wikken en wegen, twijfelen wist ik het. Oosterse bloemkool wordt het. Ik hoor mensen wel eens roepen dat bloemkool zo saaaaaai is. Daar ben ik het totaal niet mee eens. Het hangt er maar van af wat je ermee doet niet waar. Dus gooi die eeuwige kaassaus aan de kant en probeer deze eens.
Moet wel bekennen dat ik het iets aangepast heb, het een beetje pit heb meegegeven. Leonie serveert het als hoofdgerecht met rijst. Ik heb er een bijgerecht van gemaakt. Voor een vleesloze dag zou ik er nog een komkommersalade bijgeven en wellicht een lekker eitje in ketjapsaus voor iets meer smaakcontrast.



Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 personen:

Halve bloemkool - klein scheutje zonnebloem of arachideolie - 1 blikje tomatenpuree - 1 el mangochutney - 1 ui - 1 rode peper - 1 teentje knoflook - 1 el garam masala - 3 el geraspte kokos - 1/4 groentenbouillonblokje - peper - 150 ml water - 2 el cashewnoten - eventueel nog wat bieslook of fijngesneden bosui

Zo maak je het:

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
Snipper ui en knoflook. Haal de zaadjes uit de rode peper en hak het fijn. Je kunt natuurlijk ook minder rode peper gebruiken.
Verwarm de olie in een pan. Zoek er één uit waar de roosjes bloemkool zo veel mogelijk op de bodem kunnen liggen.
Fruit ui, knoflook en rode peper zachtjes tot de ui glazig is. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuut of drie zachtjes mee.
Roer nu de garam masala er door samen met de mangochutney. Verdun het al roerende met water.
Een kwart bouillonblokje erboven verkruimelen. Je kunt later nog meer toevoegen.
Schep nu de bloemkoolroosjes plus de kokos erdoor, breng aan de kook, zet vervolgens je hittebron lager en laat het pruttelen tot de bloemkool beetgaar is.

Proef halverwege even of de smaak naar je zin is en verkruimel eventueel nog een stukje van het bouillonblokje. Maal er op het laatst nog wat zwarte peper over.
Verdeel over 2 borden, bestrooi met de cashewnoten  en laat er eventueel nog wat bieslook of bosui op vallen.

Lekker met rijst dus en eventueel aangevuld met bovengenoemde suggesties.

Het was leuk om ook eens een keer bij jou te snuffelen Leonie. Succes met je blog en wie weet fiets ik nog een keer voorbij. Zou zo maar kunnen.

2 opmerkingen:

The Berbs zei

Dat lijkt me lekker!

Eetlust zei

De moeite waard om eens te proberen :-) Bedankt voor je reactie!