woensdag 4 juni 2014

Weekendje Antwerpen en tips

Ieder jaar ga ik met een paar vriendinnen een weekend weg. Meestal een stad, kunnen we het mooi combineren met museumbezoek aangezien we grote kunstliefhebbers zijn.
Antwerpen, ach Antwerpen voor ons als Zuiderlingen op een steenworp afstand en toch zie je ons daar niet iedere maand rondstruinen. Zelfs niet ieder jaar. De hoogste tijd voor een herhaling.

Het centrum van deze stad kennen we behoorlijk goed. Maar ook hier staat de tijd niet stil. Antwerpen is in ontwikkeling, het bruist op andere plekken. Via twitter stroomde tips binnen, dochter deed een flinke duit in het zakje aangezien ze met vriendlief een paar weken geleden daar een paar dagen vertoefde. Vriendinnen mailden aanbevelingen en niet over te slaan hot spots.
Twee dagen is 48 uur daar zijn we het over eens toch? De waslijst bevat genoeg adressen om twee weken daar te verblijven.

Tel daar bij op dat wij niet zulke goede adressen aflopers zijn, wij behoren meer tot de we-zien-welcategorie. Voordeel daarvan is, je komt op plaatsen waarvan je het bestaan niet wist. Nadeel; er kan niet veel afgestreept worden.

In plaats van een hotel boeken zoeken wij de laatste jaren een B&B. Qua prijs maakt het niet zoveel uit en het is een stuk persoonlijker. In Antwerpen vonden we bij Patricia en Paul een fantastische plek Wat een pand! Enorm hartelijke, gastvrije mensen zijn het. Je voelt je er meteen thuis. Centraal gelegen op korte afstand van het station. Tram 11 stopt op drie minuten lopen van de Van Geertstraat en voert je tevens richting De Grote Markt. Van daaruit kun je al wandelend het centrum ontdekken.Op zoek naar een jurkje voor het feest van vriendin M. eind juni. Niet in de 'koopgoot' maar in de omgeving van  ModeNatie in de Nationalestraat. In dit stukje Antwerpen namen als Filippa K. en Dries van Noten maar ook tal van vintagewinkels. Voor we ons in de kledingrekken storten, stellen we eerst de inwendige mens tevreden.
Een broodje met garnalen, avocado, sla en witlof op het terras van K50 . K50 staat overigens voor het adres; Kammenstraat 50. Je moet even geduld hebben voor de bestelling opgenomen wordt, dat gaat niet zo vlotjes maar het wordt helemaal goed gemaakt met dat zalige broodje met perfect gegrilde garnalen.Fijne tips kregen we en die zorgden ervoor dat we 's avonds een voor ons nieuw stukje Antwerpen ontdekten. Niks geen toeristisch gedoe maar gezellig tussen de locals op de Dageraadplaats, een kwartiertje lopen van ons tijdelijke stulpje. Een plein met rondom terrasjes en restaurants, van sushi en Marokkaans tot de nationale Belgische keuken. We zochten het ons aanbevolen Marokkaanse etablissement El Warda en die konden we natuurlijk niet vinden. Bleek het achteraf net een straatje verder te liggen.


Dageraadplaats

Het was al vrij laat, de magen knorden en zo streken we neer bij Brasserie Van Loock Huisgemaakte garnaalkroketten, we zijn in België dus we kunnen het niet laten, salade met asperges en Gandaham, zoetzure ribbetjes, citroentaart, chocolademoelleux. Geen  gerechten met de grote wowfactor maar zeer behoorlijk. De service is prima.
Vervolgens nog een paar pintjes gedronken in één van de kroegen op de Dagenraadplaats en daarna hoppa ons bedje in.

Heerlijk geslapen! Een verkwikkende douche maakte ons klaar voor een nieuwe dag, het uitgebreide ontbijt deed de rest. Spullen pakken, afscheid nemen en op naar de tram. Uitstappen bij de Melkmarkt, gauw tassen in de auto mikken die we in de parkeergarage hadden gestald en met de benenwagen richting MAS.Museum aan de Stroom daar staat MAS voor. Een plek om Antwerpen in de wereld te zien en de wereld in Antwerpen zoals ze zelf zeggen. Met wisselende tentoonstellingen en een grandioos uitzicht over de stad vanaf het panoramaterras op de tiende verdieping. De moeite waard om te bezoeken. Drink daarna een kopje koffie of wat anders bij Café Storm. Het zit in het MAS.

Na de hectiek van het centrum daalt er in dit deel een weldadige rust over je heen. Althans toen wij er waren. En toch is dit één van de hot spots in Antwerpen, een gebied in ontwikkeling, vol initiatieven. Wat je zeker niet mag missen is FelixPakhuis met zijn schitterende galerij (op de collage rechts boven), water uit de mond lopende mArkt Shop met kleurrijke conserven, oude balsamico, bijzondere pasta, gerookte paprikapoeder, fijn assortiment oliën en alles waar lekkerbekken enorm blij van worden. Heb je vragen over producten, de uitleg geeft al aan dat we hier met mensen te maken hebben met een grote liefde voor het vak.
Naar binnen dus en neem dan meteen een gehaktbal mee bij Balls & Glory. Zij zitten in hetzelfde deel als de mArkt Shop.

Als we dan toch met voeding bezig zijn maar even doorlopen naar Felixpakhuis Living, zo'n 15 stappen verder.
Voor een late lunch, het MAS heeft ons lekker bezig gehouden. De kaart is misschien niet zo heel verrassend , zo eentje waarvan je in eerste instantie denkt 'Goh is dit het nou'. Laten we voor de verandering een salade bestellen, wat dat betreft zijn we groen bezig geweest, en dan krijg je één van de beste Caesarsalads die ik ooit heb gegeten op je bord. Met gegrilde kip, nog heerlijk warm, grote krullen parmezaan. Uitstekend gegrilde tonijn bij de Niçoise. Ik weet het, Niçoise en Caesar het blinkt niet uit in originaliteit maar o wat lekker!

Op ons gemak terug richting auto, ter afsluiting een fijn potje Mighty Leaf Ginger Twist thee bij Bette's Pic-Nic op de Lijnwaadmarkt, schuin achter de kathedraal. Tevreden keken we elkaar aan, het was weer een heerlijk weekend!

Thuis pakte ik mijn prachtige 'jurk' uit
Ga je een weekend naar Antwerpen? Probeer een kamer te boeken bij Patricia en Paul, echt je krijgt er geen spijt van!

Antwerp Bed and Breakfast
Van Geertstraat 14
2140 Antwerpen

Nog wat tips. Van mij, dochterlief en anderen.

Voor geweldig brood ga je naar onze favoriete bakkerij Goossens in de Korte Gasthuisstraat 31. Een piepkleine bakkerij waar zich een heerlijk ouderwetse rij voor de deur vormt. Koop er suikerbrood!

De Broers van Julienne, Kasteelpleinstraat 45 -47. Geen vlees, wel vis en tal van quiches, salades, stoofpotjes en dergelijke. Ook voor de niet-vegetariër geen straf

Ontbijten, lunchen en borrelen bij Kloonies , Kloosterstraat 183

Na een bezoek aan het MAS even bijkomen bij Café Storm, Hanzestedenplaats 5. Wij zaten heerlijk op het terras in een allesverwarmend zonnetje.

Neerstrijken in een ongedwongen sfeer bij Kapitein Zeppos, Vleminckveld 78. Dochterlief at hier gamba's met truffelrisotto.

Taartjes snoepen bij Maison Tartine, Minderbroedersrui 64

Bestel een potje thee bij Bette's Pic-Nic en verorber meteen een taartje of iets hartigs. Fijn zitten en net uit het gewoel.  Lijnwaadmarkt 14

Restaurant Tinsel, Vlaamse Kaai 40. Van ontbijt tot diner. Hip en happening

FelixPakhuis, Godefriduskaai 30. mArkt Shop, Balls & Glory en Living in 1 pand.

Marokkaans restaurant El Warda, Draakstraat 4.

Marokkaans restaurant OTagine, Leopold de Waelstraat 20. Een aanrader volgens één van mijn volgers.

Vis en wijnbistro Fiskebar, Marnixplaats 11. Populair dus het is slim hier te reserveren.

Traditionele Vietnamese keuken bij Yuna, Pelgrimsstraat 2

4 opmerkingen:

Nell zei

Mens, wat een héérlijk tripje heb je achter de rug. Man en ik komen ook vaak in Antwerpen, maar keren meestal 's avonds terug naar onze eigen bedstede. En vaak met het idee: wéér niet alles gezien. Veel van je adresjes ken ik ook natuurlijk. Het MAS verveelt me nooit, Horta en Bourla niet, Groenmarkt. O, en op de Meir: The Chocolat Line!!!! Voor een volgende keer, Els!

Eetlust zei

Weer genoten! Op de Meir kom ik tegenwoordig eigenlijk niet meer maar inderdaad The Chocolat Line... die mag je eigenlijk niet overslaan. Maar snel weer terug :-)

aniet67.blogspot.com zei

Ooh wat klinkt dat allemaal gezellig en een weekend Antwerpen lijkt me nog leuker dan alleen een dagje... Dank voor de uitgebreide tips! Goed dat er internet is ;-)
Overigens liep het water me in de mond bij de beschrijving van alle gerechten!
groetjes,
Anita

Eetlust zei

Maar snel een weekendje boeken Anita :-) Kun je mooi de tips ook testen haha. Groetjes!