maandag 30 september 2013

Chocoladekoekjes in de vensterbank

Wie ooit in een studentenhuis heeft gewoond herkent dit wel. Op een gegeven moment ben je er helemaal klaar mee. Alle fijne jaren met hilarische avonden en nachten ten spijt, je bent toe aan iets van jezelf. Waar je geen rekening hoeft te houden met andere huisgenoten en waar je kunt doen en laten wat je zelf wil.
Deze fase heeft dochterlief bereikt. Afgelopen weekend verhuisde ze naar een leuke benedenwoning waarmee meteen twee grote woonwensen vervuld werden; openslaande tuindeuren en een tuin.
De afstand van studentenhuis naar nieuwe huis is per fiets en te voet hemelsbreed maar zo'n 750 meter. Een slaapbank, kasten en dergelijke op de schouder door de stad sjouwen is niet bepaald handig dus vader werd liefjes aangekeken om voor een deel van het vervoer te zorgen. Vriendlief mocht eveneens aan de bak. En ondergetekende nam de afdeling 'Zwabber & Co' voor haar rekening.

Plus koekjes. Chocoladekoekjes.Met butterscotch en de andere met kokos. Bijna identieke recepten waarbij het verschil aan gewicht van het zelfrijzend bakmeel zorgde voor twee verschillende koekjes. De één plat, luchtig en heel licht, de andere cake-achtig, smeuïg van binnen met heerlijke kokos.
Ik stopte ze in een grote weckpot en zette ze op de vensterbank van de keuken in het nieuwe huisje..

Made by mama, met een heleboel liefde.

Iedere hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 20 koekjes.

Laten we beginnen met de butterscotch koekjes. 

Hiervoor heb je nodig:

45 gram zelfrijzend bakmeel - 2 eieren - 80 gram suiker - een reep butterscotch chocolade van 70 gram - 30 gram chocolade van 70% - 30 gram boter - eventueel 30 gram noten naar keuze.

Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Mix de eieren met de suiker gedurende een aantal minuten tot je een bleke massa krijgt. Het moet neigen naar een lichte crème.
Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en  mix het goed door.
Smelt in een pannetje de boter met de chocolade die je in stukjes hebt gebroken. Blijven roeren op de allerlaagste stand van je fornuis. Zodra bijna alles is gesmolten zet je je hittebron uit. Roeren tot het één geheel is en alle chocolade gesmolten.
Giet het in de kom en spatel het luchtig door het beslag. Schep er als je noten wilt gebruiken nu ook voorzichtig de noten door. Zet het nu tien minuten opzij.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met een eetlepel bergjes op de bakplaat. Zorg voor wat afstand want ze lopen uit. Dat zie je al bij het scheppen.
Schuif in de oven en bak ze in ongeveer 10 minuten gaar.  Haal de bakplaat uit de oven en leg ze met behulp van een spatel op een rooster om af te koelen. Tijdens het afkoelen worden ze steviger.

Chocoladekoekjes met kokos.

Je hebt nodig:

60 gram zelfrijzend bakmeel - 2 eieren - 80 gram suiker - 100 gram chocolade van 70% - 50 gram geraspte kokos- 30 gram boter.

Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

De eieren mix je net als bij de butterscotchkoekjes romig en bleek. Je zeeft het meel erboven en mixt het door elkaar.
De boter samen met de in stukjes gebroken chocolade smelten onder voortdurend roeren. Net als hierboven.
Spatel het door het beslag en voeg de kokos toe. Zet tien minuten aan de kant.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schep er met een eetlepel bergjes op die op enige afstand van elkaar liggen. Je ziet dat deze steviger zijn.
Bak ze in ongeveer 10 minuten gaar en laat vervolgens afkoelen op een rooster.

Resultaat: Twee soorten koekjes met bijna dezelfde bestanddelen en toch heel verschillend.

Geen opmerkingen: