vrijdag 13 september 2013

Chili con Carne van Ons Mam

Geboren en getogen in het Brabantse land, je weet wel daar waar het leven goed is,  dus wij zeggen ons mam en ons pap zodat maar duidelijk is dat het echt om je eigen vader en moeder gaat. Klinkt ook wel eens als 'smam en spap'.
Ons mam dus maakte nog wel eens chili con carne. Ga het alsjeblieft niet ogenblikkelijk vergelijken met het origineel want daar heeft het weinig mee van doen.

Die moeder van me hield wel van wat pit, dat krijg je als je met een Surinamer getrouwd bent dus ze schudde vrijelijk met de Eagle chilisaus, soms iets te scheutig en dan ging er maar weer wat ketchup bij of een schepje suiker om het een en ander te neutraliseren.
Of stug volhouden dat het helemaal niet zo pittig is terwijl de tranen zo ongeveer over de wangen bengelden.
Bietje eigenwijs tiepje was het. Ik beken meteen maar dat ik het niet van een vreemde heb. Zo, hebben we dat ook weer gehad.

De chili, beetje jaren zestig, zeventig maar  ook in deze flitsende 21e eeuw niet te versmaden. Op koude, regenachtige dagen bijvoorbeeld. Lekker hangen boven een bord dampende bonen, ui en paprika. Ik verzeker je, je kacheltje snort daarna lekker hoor.Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor 3 eters of 2 volwassenen en 2 kinderen.

Je hebt nodig:

1 pot bruine bonen - 1 blik kidneybonen - 2 uien - 1 rode paprika - 1 groene paprika - 1 flinke teen knoflook of 2 kleintjes - 1/2 bakje champignons - 1 niet te grote prei - 1 rode peper - klein blikje ananas - klein blikje tomatenpuree -300 gram rundergehakt - scheutje olijfolie -3 el Eagle chilisaus ( in ieder geval te koop bij Jumbo en toko) -2 tl chilipoeder - zout en peper naar smaak

Zo maak je ons mams chili:

Snijd de uien en paprika's in stukjes, niet te klein anders verdwijnen ze bij het sudderen. De champignons in plakjes en de knoflook snipperen.
Peper halveren en de zaadjes verwijderen vervolgens in stukjes snijden.
De prei in de lengte halveren en vervolgens in halve ringetjes snijden. Als het erg zanderig is, goed spoelen. Op zand in het eten zit niemand te wachten.

Verhit in een grote pan de olie en bak hierin het gehakt rul samen met de chilipoeder, wat zout en peper. Voeg uien en paprika toe. Omscheppen en 5 minuten zachtjes bakken.
Knoflook, prei en champignons toevoegen. De boel husselen en een paar minuten meebakken.
Tomatenpuree erdoor roeren, 3 minuten sudderen.

Laat de kidneybonen uitlekken in een zeef of vergiet. Kidneybonen de pan in evenals de bruine bonen waarvan je een klein beetje vocht hebt afgegoten maar niet alles!
De inhoud van het blikje ananas erbij, ook het sap. Nu alles omscheppen en tot slot de chilisaus toevoegen.
Nog een keer husselen en dan de deksel op de pan, je hittebron laag en laat het nu een uurtje zachtjes pruttelen. Langer mag ook.

5 opmerkingen:

Gereons Eatery & Winery zei

Da veind ik nou un goe gerecht

Nell zei

Witte gij zeker dattet van jouw mam was, Els? Ik docht altijd dat alleen ons mam zukke potjes kon maken.
Leuk verhaal! Heerlijk om het Brabantse land te lezen en te voelen.

Eetlust zei

Haha Gereon en Nell jullie bakken er weer wat moois van :) Fijne zondag!

Italiaans koken met Antoinette zei

Gesmuld van jouw moeder. Een heerlijk pittig type!

Eetlust zei

Ja ze kon er wat van ons mam :-)