donderdag 12 september 2013

Romige bloemkoolsoep met mosterd, cheddar en geroosterde bloemkoolcrumbs

Vol verwachting klopte mijn hart en nee het is inderdaad nog lang geen 5 december. Alhoewel de supers het tegendeel doen geloven. Kruidnoten... eind augustus... begin september, ik vind het belachelijk echt waar.
Na dit gezegd te hebben zal ik eens verklaren waarom ik reikhalzend uitkeek naar de post.
Simone van den Berg van de blogs Simones Kitchen en Scribbles and Notes is tevens fotograaf en natuurlijk gespecialiseerd in eten en drinken, je bent een foodie of niet. Ik heb haar leren kennen tijdens het foodbloggersweekend. En deze Simone heeft een boek geschreven over foodfotografie!
Drie maal raden wat er in mijn bus viel vandaag. Tadaaaaaa! Het ziet er geweldig uit en ik ga het eens goed bestuderen. Binnenkort zal ik meer vertellen over het boek, ok?



En nu gaan we een lekker soepje maken. Hebben jullie de titel gezien, dat is een hele mond vol maar dekt wel de lading. Op Pinterest kwam ik het origineel tegen en het blijkt bij het blog The Curvy Carrot, geinige naam, thuis te horen. Bloemkoolsoep uit Wisconsin. Ik ben er nog nooit geweest maar als liefhebber van eten en drinken krijg ik na het lezen van wat info her en der spontaan zin. Kijk hier maar eens!

Heel veel heb ik eigenlijk niet gesleuteld aan het recept, de hoeveelheden wat aangepast, een andere soort mosterd, mijn geroosterde bloemkool zijn echt kruimels en dat was het dan wel zo'n beetje. De echtgenoot likte nog net niet zijn kom uit, dan weten jullie het wel he!



Je hebt nodig:

1 middelgrote bloemkool - 1 flinke ui - 25 gram roomboter - 25 gram bloem - 500 ml melk - 800 ml (ongeveer) groentebouillon - 1 el grove mosterd - 100 gram geraspte cheddar ( jong belegen of belegen kaas kan ook hoor) - wat blaadjes basilicum of sprietjes bieslook of peterselie.

Zo maak je het:

Snipper de ui . Maak de bloemkool schoon, leg 2 roosjes apart en snij de rest weer in kleinere roosjes. Hoe kleiner hoe sneller gaar.
Smelt de boter in een flinke soeppan. Laat hierin de gesnipperde ui glazig worden. Voeg vervolgens de bloem toe en roer alles goed door elkaar. Een minuutje of 2 zachtjes laten sudderen, beetje roeren.

Nu scheutje voor scheutje en al roerende de melk toevoegen. Goed roeren zodat er geen klontjes in zitten, een garde is een fijn hulpje. Krijgen jullie nu ook van die fijne associaties met het beruchte witte papje bij de bloemkool?
Mosterd toevoegen en erdoor roeren.
Nu scheutje voor scheutje de groentebouillon erbij, roeren blijft noodzaak.
Zo en dan is het tijd voor de bloemkool. Op de 2 apart gelegde roosjes na mag de rest in de soep. Zachtjes koken tot de roosjes gaar zijn en vervolgens de staafmixer erin zetten of een blender gebruiken. Bij staafmixer wel even je hittebron uitzetten.

De 2 bewaarde roosjes hak je in piepkleine stukjes, dat is zo gebeurd. Verhit een koekenpan en rooster de stukjes rondom. Af en toe omscheppen en even met de pan schudden. Zorg ervoor dat ze niet aanbranden.

De basilicum of bieslook of peterselie fijnhakken. Cheddar raspen.

Voeg een paar minuten voordat je op gaat scheppen de cheddar toe aan de soep. Door de soep husselen. zodra het gesmolten is kunnen de koppen/kommen/borden gevuld worden.
Eerst de soep, dan wat bloemkoolkruimels erop en tot slot het groen.
Wie geen genoeg van kaas kan krijgen strooit er nog wat overheen.

Zelf maakte ik er nog een broodje uit de oven bij. Licht besmeren met grove mosterd, ham erop ( ik weet het totaal niet vega) , ui en kaas. Tien minuten terug in de oven en in stukjes snijden.


Geen opmerkingen: