dinsdag 18 juni 2013

Maiskoekjes met rode peper en lenteui

Ergens aan het begin van 2013 maakte ik gewag van maiskoekjes en meldde vrolijk het recept binnenkort te publiceren. Een half jaar later valt bij mijn weten niet onder de categorie 'binnenkort' maar vanaf vandaag staan ze er dan toch maar mooi bij.
Deze maiskoekjes zijn zowel warm als koud erg lekker, stop ze dan ook gerust in je picknickmand! Een bakje zoete chilisaus of tzatziki erbij om in te dippen en klaar ben je.
Ze zijn gemakkelijk van tevoren klaar te maken, ook als je ze warm wilt eten. Schuif de maiskoekjes een aantal minuten in de oven en ze hebben hun knapperige buitenkant weer terug.Dit heb je nodig:
Pot of blik mais van 340 gram (uitlekgewicht 230 gram) - 3 lenteuitjes - 1 rode Spaanse peper - 1/4 tl ketoembar (koriander) - 1/4 tl knoflookpoeder -1/4 tl milde paprikapoeder - snufje cayennepeper - zwarte peper - zout - 1 ei - 200 gram zelfrijzend bakmeel - 150 ml water - zonnebloemolie -citroentijm (eventueel) keukenpapier

Zo maak je ze:
Laat de mais uitlekken in een vergiet.
Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper fijn. Maak de lenteui schoon, snij in de lengte doormidden en vervolgens ifijn.
Klop het ei los, roer het meel erdoor en vervolgens al roerende beetje bij beetje het water tot je een beslagje hebt dat niet te dun is.
Breng op smaak met de kruiderijen behalve de citroentijm. De citroentijm wordt pas na het bakken over de maiskoekjes gestrooid. Schep de mais, rode peper en lenteui erdoor.

Verhit in een koekenpan 2 el zonnebloemolie. Schep 1 el van het maismengsel erin en ga door tot de bodem vol ligt. Ik gebruikte gisteren een kleinere koekenpan en kon er 4 in kwijt.
Bak ze net als pannenkoekjes, zodra de bovenkant er gaar uitziet draai je ze om en bak je de onderzijde nog iets van een minuutje.
Leg ze na het bakken op keukenpapier en ga door met bakken tot je beslag op is. Giet weer wat olie in de pan indien nodig.

Zodra alles gebakken is bestrooi je het met blaadjes citroentijm. Heb je dat niet laat het dan gerust weg. Zelf heb ik het in de tuin staan, het is één van mijn favoriete kruiden.

Geen opmerkingen: