vrijdag 14 juni 2013

Over een roerige week en kipschnitzels

Een roerige week met verontrustende berichten. De gezondheid van Nelson Mandela die brozer en brozer wordt. Dat je toch gaat denken dat het niet lang meer zal duren.
Steden in Turkije staan in brand. Waar het begon met het beschermen van een park is er nu veel meer aan het handje. Agressieve politieoptredens lieten de demonstranten niet meer op zich zitten. Genoeg! En de wereld kijkt mee dankzij de sociale media en ondanks de censuur. Het raakt me, het raakt ons.. Istanbul en Izmir, twee plaatsen waar mijn dochter tot vorig jaar woonde. Zij en haar partner wijzen de plekken aan waar ze liepen, samen kwamen met vrienden aldaar. De vrienden die zich ook in het strijdgewoel mengden , gelukkig is er niemand van hen opgepakt. Vele anderen wel. Als moeder zijnde ben ik blij dat ze veilig in Nederland zijn. Hun gevoelens zijn begrijpelijk ietwat gemengder.

Het nieuws dat Sergio Herman op 22 december de deuren sluit van Oud Sluis. Klein nieuws maar niet voor de foodie die wellicht nog zat te azen op een plek in het befaamde etablissement. De aankondiging deed hij al een paar jaar geleden, het was wachten op de datum. Niet dat hij zijn schort nu aan de wilgen hangt want er is nog Pure C  en Antwerpen wordt verblijd met een nieuw kind; La Chapelle. Lees hier het interview van Mara Grimm met Sergio Herman over zijn beweegredenen en toekomstplannen.

En dan hebben we nog gestolen eindexamens. Een meer dan verderfelijke actie! Ongehoorde brutaliteit waar velen de dupe van werden. Alsof het allemaal al niet spannend genoeg is.
Een Eerste Kamervoorzitter die iemand die hem niet welgevallig is weet te weren uit de commissie van in- en uitgeleide tijdens de troonswisseling. Daar gaan mijn haren recht van overeind staan. Wat mijn mening verder ook over Wilders moge zijn, het is ongehoord! Dat mag hier in Nederland namelijk, het niet met elkaar eens zijn en elkaar toch iets gunnen.
Jullie zien, het is niet alleen koken wat de klok slaat in Huize Eetlust. Dit en meer hield me allemaal bezig.

Afijn, er moet ook gegeten worden. De inspiratie tierde niet welig deze week. Dat heb je wel eens. Teruggrijpen op gezinsfavorieten, oude recepten uit oude dozen waar je amper bij na hoeft te denken, het is soms best fijn.Zo ook de schnitzel, wie kent hem niet. Het paneren en kruiden is een fluitje van een cent en je kunt er je eigen kruiderijen en smaak aan toevoegen. Zoals met alles wat je zelf maakt, het smaakt stukken beter. Wij eten heel weinig varkensvlees al maak ik voor de beroemde Wiener schnitzel nog wel eens een uitzondering. Olifantenoren liggen er dan op het bord. Deze keer echter maakte ik kipschnitzels. Malse dun geslagen lapjes. Simpel, eenvoudig en lekker.Voor 4 stuks heb je nodig:
2 kipfilets van zo'n 200 gram per stuk - zout - peper - bloem - 1 groot ei of 2x maatje M - 1 citroen - paprikapoeder - snufje cayennepeper - gedroogde oregano of italiaanse kruidenmix.- 50 gram roomboter - klein scheutje olijfolie -keukenpapier - vleeshamer of deegroller of steelpannetje

Zo maak je ze:
Halveer de kipfilets overlangs zodat je vier dunne filets krijgt.. Leg er plasticfolie onder en op en hamer ze vervolgens zachtjes uit tot grotere dunne lapjes. Niet te hard slaan anders mep je het vlees tot moes en dat is ook weer niet de bedoeling.

Vervolgens wrijf je ze in met zout, peper, wat paprikapoeder, beetje cayenne en strooi je er de oregano over. Druk zachtjes aan. Knijp over de vier filets wat citroensap uit, het bevordert de malsheid van het vlees.

In een diep bord kluts je het ei met zout, peper en een 1/2 el citreonsap.
Strooi op een ander bord 4 el bloem. Vermeng het even met wat peper.
Op een ander bord ongeveer 8 el paneermeel vermengen met zout, peper en een el gedroogde oregano.

Haal de lapjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de paneermeel.
Zorg ervoor dat beide kanten helemaal bedekt zijn met paneermeel, druk eventueel zachtjes aan.
Leg ze op een bord en laat even drogen.

Verhit in een koekenpan de boter met een klein scheutje olijfolie en bak de schnitzels in ongeveer 6 minuten gaar en krokant op niet te hoog vuur. Leg even op keukenpapier en serveer vervolgens met wat schijfjes van de overgebleven citroen.

That's all!

Ter variatie:
Parmezaan + peterselie+oregano
Gedroogd chilipepertje +  knoflookpoeder
Cajun- of shoarmakruiden
Kerrie
Geen opmerkingen: