donderdag 16 mei 2013

BBQsaus 'Texas'

Als er 1 ding is wat je vandaag uit je hoofd laat dan is het wel de bbq aansteken. Wat een druilerige toestanden buiten. Wel goed voor de tuin, voor alles wat momenteel al zo hard groeit en bloeit en hier houd ik me dan maar aan vast.
Gelukkig ben je niet gebonden aan zomers weer om te genieten van  bbqsauzen. Een (vega)hamburger, steak, spiesje met kip kun je ook uitstekend binnenshuis grillen en daarnaast kun je deze saus ook gebruiken om te marineren of gebruik een lepel of wat bij het roerbakken. Alhoewel de azijn een frisse tegenhanger vormt is het  een vurig typje, daar moet je wel van  houden vandaar dat ik het nu maar even vertel. Kijk anders of de zoetzure variant iets voor je is.

Diverse recepten van deze BBQsaus uit Texas zijn overal op het wereldwijde web te vinden, waaronder natuurlijk weer op Pinterest. Ik heb het wel aangepast en omgezet van cups naar de voor ons gangbare maten. In de originele recepten wordt erg veel boter gebruikt en in plaats van het blik tomatenstukjes gebruikt men daar voornamelijk ketchup.
 Probeer het eens, bij ons is het door de ballotagecommissie gekomen.Waarbij dochterlief opmerkte: "Pieuw, pittig ding."Voor 300 ml (1 pot) saus:

1 blik tomatenstukjes - 120 ml witte wijnazijn -120 ml water -  1 ui - 3 stengels bleekselderij - 3 el worcestershire - 2 el pittige mosterd (Dijon bijvoorbeeld) - 2 el honing - 2 teentjes knoflook - 1 el paprikapoeder - 2 tl chilipoeder - 1 groentebouillonblokje - 25 gram roomboter - zout en peper (eventueel)

Zo maak je het:

Hak de ui, bleekselderij en knoflook fijn. Het hoeft niet in keurige stukjes aangezien er straks de staafmixer doorheen gaat.
Smelt de boter in een pannetje, en fruit hierin de ui, bleekselderij en knoflook op zacht vuur een minuut of 5.
Voeg alle overige ingrediënten toe. Gebruik van het blik tomatenstukjes ook het vocht.
Roer goed door elkaar en laat het zo'n 20 minuten zachtjes inkoken. Zet er eventueel een plaatje onder.
Pureer het met de staafmixer of in de blender tot een homogene saus.Eventjes proeven, wellicht wat zout en peper erbij en kijken of je de saus dik genoeg vindt. Zo niet, nog een paar minuutjes zachtjes laten pruttelen.
Schep in een schone, gesteriliseerde pot, deksel erop, even op zijn kop zetten en vervolgens af laten koelen.
De saus is in de koelkast enkele weken houdbaar.

Geen opmerkingen: