dinsdag 10 december 2013

Achterlijk simpele cranberrycompote

Goede Jamie Oliver titel he?  Maar ik kan er niks anders van maken want het is echt zo.Binnen twintig minuten ben je klaar en heb je een overheerlijk bakje frisse niet al te zoete cranberrycompote. Al zou je dat misschien niet denken door de suiker maar cranberries zijn zuur, heel erg zuur! Vooruit je moet het nog even af laten koelen. Alhoewel ik het warm ook ontzettend lekker vind. Voordat het pannetje wordt afgespoeld schraap ik de restjes eruit, zonde om met het water te laten verdwijnen.
In het ouderlijk huis serveerde mijn moeder met Kerst regelmatig een halve peer, ja uit blik, gevuld met zelf gemaakte cranberrycompote. Voor bij het konijn die in mijn eerste levensjaren afkomstig was van opa wat ik toen niet wist al vond ik het op een gegeven moment wel raar dat die beesten iedere keer net na de feestdagen weggelopen waren. Weggelopen richting braadpan ja.

De compote kun je in de koelkast best wel een tijdje bewaren mits goed afgesloten. Waar eet je het bij? Waar niet? In de yoghurt, op je boterham, bij wat oude kaas, bij wild natuurlijk, roer wat door de jus, cranberrybrood, cranberrycake, appel of perentaart met cranberry, over ijs, op de panna cotta of in een chocoladetulband die as we speak staat af te koelen. Maar aangezien ik geen koekenbakker eersteklas ben doe ik daar verder nog geen uitspraken over en al helemaal niet of het straks op dit blog valt te bewonderen.Deze versie is alcoholvrij dus ook de kinderen kunnen er heerlijk van snoepen.

Je hebt nodig:

Zakje cranberries van 340 gram - 150 ml vers geperst sinaasappelsap - 100 ml water - 165 gram suiker

Spoel de cranberries af in een zeef, vis de minder mooie exemplaren eruit. Mik alle ingrediënten in een pannetje, breng aan de kook en laat zachtjes koken. De berries gaan nu ploppen. Blijf er wel even bij, het kan behoorlijk naar de rand toe borrelen.
Laat een kwartiertje zachtjes pruttelen. Roer regelmatig.

Meer valt er niet over te vertellen. Vuur uit en af laten koelen.

Voor een minder kindvriendelijke versie vervang je een deel van het sinaasappelsap door rode port, dan krijg je de categorie 'Hoe maak ik een baksteen lekker' Een hele fijne categorie overigens.

2 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Jammie, altijd lekker en past inderdaad bij veel gerechtjes.

Eetlust zei

Ja zo lekker! Oh en wil je binnenkort het recept van de chocotulband met cranberry? :)