vrijdag 5 april 2013

Kipspiesjes in tomatenmarinade met yoghurtsaus

Zoals beloofd hierbij het recept voor de kipspiesjes die we aten bij de kikkererwten in tomatensaus. Door de zuren van citroen en tomatenpuree wordt  het vlees extra mals. Een paar uur marineren of liever nog een hele nacht, dat komt de smaak alleen maar ten goede. Je kunt ze grillen in de oven, in de grillpan en natuurlijk op de bbq leggen.  Laten we hopen dat dat laatste snel weer kan. Ik zei het al eens, voor ons staat bbq-en gelijk aan mooi weer, wij behoren niet tot de grote bbq adepten die zelfs in de winter nog met plezier worstjes en grote stukken vlees staan te roosteren.  Dan duik ik onder en wacht ongeduldig het mooie voorjaarsweer af.Je hebt nodig voor 6 spiesjes:
450 gram kipfilet - 1 dessertlepel tomatenpuree - 1 kleine ui - 2 teentjes knoflook - 2 el olijfolie - 2 el citroensap - zout en peper -6 houten satéprikkers .

Je hebt nodig voor de saus: 
1/2 komkommer - 4 el Turkse of Griekse yoghurt - 1 à 2 teentjes knoflook - zwarte peper - zout. - optioneel: verse munt ,citroenmelisse, beetje citroentijm

Zo maak je het:

Snipper de ui heel fijn en vermeng het met de tomatenpuree, citroensap en olijfolie. Pers de knoflook uit en roer het door de marinade. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de kipfilet in 24 stukjes van zoveel mogelijk gelijke grootte, schep het door de marinade, meng het goed en dek vervolgens af. Zet minimaal 2 uur maar liefst langer in de koelkast.

Laat de satéprikkers een uurtje weken in koud water. Natuurlijk kun je ook stalen satépennen gebruiken
Rijg aan iedere prikker 4 stukjes kip en grill in ongeveer 15 minuten gaar. Bestrijk af en toe met de overgebleven marinade/pasta.

Voor de saus schil en halveer je de komkommer. Haal de zaadlijsten eruit en snij vervolgens in kleine stukjes. Vermeng met de yoghurt, de uitgeperste teentjes knoflook en breng op smaak met zout en peper. Knip er eventueel wat munt over, citroenmelisse of citroentijm voor een extra fris tintje.


4 opmerkingen:

Antoinette Coops zei

Lijkt me lekker, ook uit de oven! Stug volhouden Els!

Eetlust zei

Het komt vanzelf :) Ik blijf gewoon trekken haha.

Unknown zei

De saus doet met sterk aan tzatziki denken
(http://www.family-oosten.com/blog/2012/03/30/tzatziki-merquez/)

Eetlust zei

Het is ook een soort tzatziki Paul maar het gaat meer om de kipspiesjes :)