donderdag 4 april 2013

Kikkererwten in tomatensaus

Verlangen naar zomers eten doe ik. Dat is rijkelijk vroeg zo in de maand april en heeft ongetwijfeld te maken met alle kou die ons land en daarmee mij in zijn greep houdt. Gelukkig zijn betere tijden in aantocht, ik voel het! Kikkererwten in licht pittige tomatensaus, het doet misschien niet meteen aan warme avonden denken, gezeten op terras of balkon maar je kunt dit gerechtje zowel warm, lauw als koud eten. Heerlijk met gemarineerde kipspiesjes , yoghurt-knoflooksaus en pide. Giet er als je het koud eet nog een gulle straal grassige olijfolie over.Je hebt nodig voor 4 personen:

1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 400 gram) - 1 kleine ui of banaansjalot - 2 teentjes knoflook - 1 el tomatenpuree - 1 blik tomatenblokjes -  150 gram wortel - 300 ml groentebouillon - 1 rode Spaanse peper - 3 el olijfolie - 2 el koriander of peterselie

Zo maak je het:

Snipper de ui en snijd de wortel en Spaanse peper in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een flinke pan en fruit hierin de ui, Spaanse peper en wortel. Pers de teentjes knoflook er boven uit en laat rustig een minuut of 5 sudderen.
Giet de groentebouillon erbij, breng zachtjes aan de kook, sudder nog een minuut of 5 voort.
Roer de tomatenpuree erdoor plus de blokjes tomaat met het sap. Zet een deksel schuin op de pan en stoof het geheel een half uurtje. De saus wordt nu dikker en dat is precies de bedoeling.
Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze nu toe. Schep het goed door de saus, zet de deksel er weer op en sudder nog een minuut of 20. Af en toe even kijken en omscheppen.
Voeg 5 minuten voor het einde de koriander of peterselie toe, even mee warmen en klaar.

Geen opmerkingen: