dinsdag 23 april 2013

Caroline's Snijbonensalade met seroendeng (Foodblogswap)

Een nieuwe editie van de foodblogswap (bloggers koken van elkaars blog) ging van start en ik werd gekoppeld aan  Carolines Blog. De vorige keer kookte ik van het blog van Simone tevens een foodfotograaf. Nu weet ik niet of ze het expres doen maar ook het blog van Caroline wordt gekenmerkt door de zeer professionele foto's, gemaakt door haar echtgenoot. Caroline kookt de sterren van de hemel, hij schiet de plaatjes, kijk dat is nu eens samenwerken.Daar kan ik niet tegenop hoor, gelukkig levert het koken minder problemen op.
Carolines Blog dus, een blog met massa's heerlijke recepten aangezien ze al aardig wat jaartjes aan de weg timmert. Veel keus, niet dat het daarmee gemakkelijker wordt. Snuffelen, zoeken, denken. Het leek me leuk om een recept uit de oude doos te zoeken, eentje die ze al jaren maakt. Ik ben dol op recepten uit stoffige hoekjes en vergeelde tijdschriften, liefst met flink wat vlekken erop, het bewijs voor geslaagde en geliefde kooksels.
En zo kwam ik een snijbonensalade met seroendeng tegen, zoektocht voltooid!

Een heerlijke frisse salade met pittige accenten, een knappertje hier, een zoetje daar. Een nieuwe zomerse favoriet is geboren. Wat ik een volgende keer wel doe is iets meer dressing maken en apart in een kommetje doen zodat je naar believen nog wat extra over je salade kunt lepelen. Die dressing is namelijk ontzettend lekker!




Deze hoeveelheid is als bijgerecht voldoende voor 2 personen:
200 gram snijbonen - wat zout - 1/4 ijsbergsla - stuk rettich van ongeveer 175 gram - 2 tomaten - 1/2 citroen - 1 teentje knoflook - 1 koffielepel sambal brandal - 1 el ketjap - 1 el zonnebloemolie - 2 el seroendeng

Zo maak je het:

Verwijder de puntjes van de snijbonen en snij de bonen vervolgens in ruitjes. Zet ze op met niet al te veel water, voeg zodra het water kookt het zout toe. Kook de snijbonen in een kleine tien minuten beetgaar.
Giet af, spoel ze met koud water om doorgaren te voorkomen en laat ze uitlekken in een vergiet.

Maak een dressing van het sap van een halve citroen met een uitgeperst teentje knoflook, de sambal brandal, ketjap en zonnebloemolie.

Snij de ijsbergsla in smalle reepjes. Verdeel het over een groot bord of platte schaal.
De tomaten mogen ook in plakjes en daarna in vieren. Vermeng de tomaat met de snijbonen en leg op de ijsbergsla in het midden van het bord.
Schil de rettich, snij vervolgens in dunne plakjes en daarna in vieren. Vermeng de rettich met de dressing en verdeel dat weer over het snijbonen-tomaatmengsel.
Strooi tot slot de seroendeng erover.

Deze salade is ook geweldig om bij een bbq te serveren, saté en dit, ik weet het voortaan wel.

Bedankt Caroline, het was me weer een genoegen!

2 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Hallo Els,
Dank je wel, wat heb je een leuk stukje geschreven! Ik had echt geen idee wat je zou gaan maken, want inderdaad er staan al meer dan 500 recepten op mijn blog en dat maakt de keus alleen maar moeilijk! Nooit gedacht dat je deze salade uit zou kiezen, maar ik moet zeggen een heel goede keuze, want het is een heerlijke en aparte salade, die je bij veel gelegenheden als bijgerecht kunt serveren. Leuk dat het recept bij jullie ook in de smaak viel en je van plan bent het vaker te gaan maken. En je foto ziet er prachtig uit!
groeten, Caroline

Eetlust zei

Jij ook bedankt voor de complimenten Caroline! Het was erg leuk om weer eens uitgebreid bij je rond te snuffelen. Zat enorm te twijfelen tussen een aantal dingen maar vond dit recept uit de oude doos zo leuk dat de beslissing toch nog redelijk snel genomen was :)