donderdag 6 december 2012

Zuurkooltaart met een zoetje en een zoutje

Vorige week zag ik een zuurkoolquiche van Maaikyz iCook voorbij komen en dat nestelde zich meteen in mijn hoofd. Een hartige zuurkooltaart, heel lang geleden dat ik dát maakte. Zo eenvoudig en lekker om te fabriceren, door de ananas en rozijnen zal het hoogstwaarschijnlijk ook bij veel kinderen wel in de smaak vallen. Behalve als je niet van zuurkool houdt natuurlijk. De spekblokjes en kaas geven een klein zoutje zodat het niet te fruitig wordt. Als hoofdmaaltijd is het genoeg voor 4 à 6 personen, voor een buffet haal je er 12 puntjes uit.




Je hebt nodig:
5 plakjes bladerdeeg - 500 gram zuurkool - klein blikje ananas - 2 el rozijnen - 1 ui - 1 rode paprika - 200 gram spekblokjes - 150 gram geraspte kaas - 200 ml crème fraîche - 2 eieren - quichevorm van 26 cm doorsnede - beetje boter om in te vetten.

Zo maak je het:
  • Zet de zuurkool op met ananas plus sap plus rozijnen. Laat 45 minuten zachtjes stoven.
  • Ontdooi de bladerdeeg.
  • Snipper de ui, snij de paprika in kleine stukjes.
  • Bak de spekblokjes op zacht vuur krokant. Voeg ui en paprika toe, bak mee.
  • Verarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet je bakvorm licht in met wat boter.
  • Strooi klein beetje bloem op je werkblad en rol het bladerdeeg uit tot een lap iets groter dan de bakvorm.
  • Leg het erin. Strooi de helft van de geraspte kaas over de bodem.
  • Klop de crème fraîche los met de eieren tot homogeen geheel.
  • Laat de zuurkool  uitlekken en verdeel over de bodem.
  • Schep het spek/paprika/uimengsel erover plus de rest van de geraspte kaas.
  • Giet de crème fraîche erover en zet de taart 40-45 minuten in de oven. 
Laat eens wat karwijzaadjes (kümmel) meestoven met de zuurkool, die twee kunnen het samen heel goed vinden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hé, wat leuk! :)

En met ananas lijkt het me helemaal lekker! :D

Eetlust zei

Zo zie je maar, een bron van inspiratie ben je :) Deze taart is echt uit de oude doos en door jouw post moest ik er weer aan denken!