donderdag 13 december 2012

Stamppotje met Chinese kool en rode ui "Boonappetite"

Wat eten we vandaag, een terugkerende vraag of terugkerend probleem, net hoe je het bekijkt. Er zijn weken waarop de maaltijden moeiteloos ingepland worden, zoveel inspiratie dwarrelt er dan rond. Teveel inspiratie om je heen kan ook wel eens voor verwarring, voor een drempel zorgen. Kapucijners met spek verschijnen er dan op tafel, of een spaghetti met uiteraard home made saus dat dan weer wel.
En soms wordt een idee je zomaar aangereikt, net als gisterochtend. Op Facebook kwam ik een link tegen naar een knisperende stamppot van Chinese kool met rode ui met chilisaus. In mijn hoofd begonnen klokjes te klingelen en binnen 10 seconden bekeek ik het recept. Print!
Het recept is van Joke Boon, iemand die heerlijke gerechten op tafel tovert en dat terwijl ze kampt met toch wel twee heel vervelende handicaps bij het koken en eten, namelijk niet kunnen ruiken en niet kunnen proeven. Ze heeft er ook een boek over geschreven "Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen". Neem zeker eens een kijkje op haar site Boonappetite
De combinatie van knapperige kool met fluweelzachte puree, licht pittig door zoete chilisaus en daarop rode ui en champignons gestoofd in balsamico is hier dus overduidelijk een blijvertje. Van Joke mag ik het recept met jullie delen dus daar gaan we.. Je hebt nodig voor 4 personen:
Kilo kruimige aardappels - 2 rode uien - 1/2 Chinese kool - 250 gram kastanjechampignons - 125 ml crème fraîche- 2 à 3 el balsamico - olijfolie - 100 ml volle melk - 2 à 3 el zoete chilisaus - zout en peper.

Zo maak je het:
  • Schil de aardappels, snij in gelijke stukken en kook ze gaar in water met een snufje zout.
  • Snij de uien door de helft en in de lengte in dunne plakjes. De champignons snij je eveneens in plakjes 
  • Snij ongeveer 500 gram van de Chinese kool en dan bij voorkeur het onderste witte deel heel fijn. Juist dat witte deel geeft het knapperige accent aan de stamppot.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een koekepan en smoor hierin de ui gedurende vijf minuten. Voeg dan de champignons toe. Bak zachtjes gedurende 10 minuten, schep af en toe even om.
  • Breng op smaak met zout en peper en voeg 2 el balsamico toe met een scheutje water. Laat verder stoven. Proef en voeg eventueel nog wat extra balsamico toe.
  • Giet de aardappelen af, laten even uitdampen en stamp tot puree met de crème fraîche en chilisaus. Zelf heb ik 3 el chilisaus gebruikt.
  • Schep de fijngesneden Chinese kool erdoor en laat op zacht vuur helemaal doorwarmen en de kool wat zachter worden. Voeg intussen een paar scheutjes volle melk toe, schep goed door tot het helemaal smeuïg is. Breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het stamppotje over de borden en schep er het rode uien/champignonmengsel bovenop.
Wij aten er een bal bij van de Vegetarische Slager, lekker!

Bron: Boonappetite

2 opmerkingen:

Es zei

Het leek mij ook al een lekker recept!

Eetlust zei

En dat is het ook :) Snel maken Es!