dinsdag 30 oktober 2012

Sucadelapjes met grove mosterd en nee, niet veel werk!

Stoofvlees....héérlijk! Urenlang zacht gegaard tot het uit elkaar valt, doordrongen van de toegevoegde smaken, mals, sappig en in weerwil van wat ik nogal eens lees en hoor niet veel werk.
Wat bedoelen ze daar toch altijd mee, veel werk, je staat toch geen uren te hakken, snijden en roeren? In de laatste 'Hallo Jumbo' (meteen verschijnt die hoogst irritante reclame op mijn netvlies) promoot men het kant- en klaar Jumbo's stoofpannetje hachee. Eén van de dames die het blijkbaar geproefd heeft beweert nu nooit meer zelf een stoofpotje te maken, de ander beweert altijd een paar uur zoet te zijn als ze het zelf maakt.
Nee mijn beste mevrouw, u bent er niet een paar uur zoet mee, uw fornuis, slow cooker of oven is er een paar uur zoet mee.
Wie 's middags om 3 uur bedenkt 's avonds stoofvlees te willen eten, tja die komt natuurlijk bedrogen uit en dan zou je e-ven-tu-eel je toevlucht kunnen nemen tot een dergelijk bakje.
Zelfs het argument 'Ik werk de hele week en heb dus geen tijd om stoofvlees te maken' schoffel ik meteen onderuit. Het enige wat je moet zijn is thuis, 's avonds al hangende voor alle hoogstaande programma's die de buis te bieden heeft koekeloer je af en toe even in de pan of er nog genoeg vocht in zit.
En zelfs als je slaapt kun je de oven moeiteloos zijn werk laten doen. Zet op 90 graden en bij het opstaan is je vlees klaar. Hoef je het 's avonds bij thuiskomst alleen nog maar op te warmen. En een jus jongens...De jus die je over hebt kun je met gemak invriezen en op later tijdstip weer gebruiken, hoef je in ieder geval niet je toevlucht te nemen tot poederbocht uit een zakje.
Stoofvlees veel werk? Nee dus!

Bij de hutspot eten wij bijna altijd sucade. Lik mosterd erbij...


Je hebt nodig:
4 sucadelapjes - 4 el grove mosterd - 1 ui -boter - paar jeneverbessen - 4 kruidnagels - 2 laurierblaadjes - glas rode wijn (optioneel) - 2 takjes tijm - zout - peper

Zo maak je het:
 • Bestrooi de sucade aan beide kanten met zout en peper. Besmeer vervolgens beide kanten met grove mosterd
 • Verhit in een grote, liefst ovenbestendige pan een klont boter. Bak hierin het vlees aan beide kanten goed bruin. De mosterd zal wat aan de bodem gaan zitten maar dat is niet erg.
 • Voeg een gesnipperde ui toe en bak even mee.
 • Haal het vlees even uit de pan
 • Giet een glas rode wijn in de pan en roer alle aanbaksels los. Even zachtjes laten koken. Leg vervolgens het vlees weer terug in de pan.
 • Voeg jeneverbessen, kruidnagell, laurierblaadjes en tijm toe
 • Giet er nu zoveel heet water in tot het vlees onderstaat.
 • Deksel op pan en op laag vuur, liefst met een plaatje eronder 4-5 uur laten garen.
 • Of  verwarm je oven voor op 120 graden, schuif de pan erin en in 4-5 uur is je vlees gaar.
 • Of verwarm je oven voor op 90 graden en zet je pan hier 7-8 uur in.
 • Als de oven op 120 graden staat moet je af en toe wel even kijken, op 90 graden... slaap lekker!
Je kunt het vlees ook bereiden in een slow cooker (crockpot) maar ja zo'n ding heb ik niet dus daar durf ik geen uitspraken over te doen qua tijd.

4 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Ik heb ooit eens een workshop vlees bereiden bij een keurslager gedaan en die had de tip om de mosterd op een bruine boterham te smeren en er zo bij te doen. Als je de mosterd op het vlees smeert, verbrandt het snel. En door de boterham krijg je ook nog eens een lekkere gebonden jus.

Eetlust zei

Dat is inderdaad wel een goede tip, heb het ooit wel eens gehoord maar met zoveel dingen je vergeet het ook weer :) Merci Caroline!

Nell zei

Lekker hoor, zo'n sucadelapje (zei de vleesverlaatster hypocriet). Over Jumbo (Hallo!) gesproken: in navolging van Breda zijn ze in vier steden een pilot begonnen met langer gerijpt en ook meteen biologisch vlees. Jawel, ook te mijnen woonst. Ik ben weer " aan het vlees" dus.

Eetlust zei

Heeft zo'n supermarkt af en toe toch zo zijn voordelen ;-) Hier verandert er ook het een en ander zag ik, nog maar eens goed gluren. Geniet van je sucadelapje Nell!