woensdag 31 oktober 2012

Fijne hapjes van Margriet uit 1964

Ooit gekocht vanwege het woord hapjes én de geweldige foto op het voorplat. Van dergelijke boeken kan ik geen genoeg krijgen. Recepten van tig jaren geleden intrigeren me enorm, niet in het minst vanwege de schrijfstijl en een voorwoord waarvan ik 9 van de 10 keer in de lach schiet.
Zo ook hier. Het boek, een pocket, is samengesteld door Marianne, blijkbaar wereldberoemd in die dagen want een achternaam wordt niet genoemd. Waarschijnlijk wisten alle kopers feilloos wie Marianne was, namelijk de samenstelster van het Margriet Kookboek!
Marianne heeft dit boek speciaal voor de Nederlandse huisvrouw geschreven om haar te helpen bij het in elkaar draaien van feestelijke etentjes. In de jaren '60 van de vorige eeuw sneed de man alleen nog maar het vlees.



Bij fijne hapjes denk je al snel aan hapjes voor bij de borrel of op een cocktailparty, niets is minder waar, er worden ook complete 4 tot 6gangen menu's gegeven.
Wat te denken van:
Tongfilets met garnalen, gemengde sla en remouladesaus - potge printanier - koninginnesoufflé - gebraden casseler rib met pikante saus, nieuwe tuinbonen en nieuwe aardappelen - riz à la Condé met tot slot crackers met kaas.

En dat komt dan allemaal uit je jaren '60 keuken gerold zonder alle fijne hulpmiddelen die wij tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Chapeau!
De recepten zijn duidelijk en helder beschreven maar dat kun je natuurlijk ook uitstekend aan Marianne overlaten.
Leuk hoofdstukje over het maken van sauzen; wildsaus, champignon, kaas, sinaasappel en dergelijke."Fijne Hapjes' steekt ook de landsgrens over met uitstapjes naar onder meer  Italië, Spanje, de Balkan, VS en Mexico. Een hoofdstuk is gewijd aan gerechten uit Indonesië en China maar dat zal niemand verbazen gezien de Nederlandse historie.
Het borrelgarnituur wordt niet overgeslagen. Bitterballen van garnalen, kip in gelei met ananas, tartaarrondjes, casseler rib met selderijblokjes...presenteer dat in deze tijd en je bent zo'n beetje een trendsetter denk ik. De bitterballen zijn natuurlijk nooit weg geweest!

Ook kip in gelei met ananas maken?
Je hebt nodig:

12 stukjes gekookte kip, 21/2 dl ananassap aangevuld met witte wijn en citroensap - wat suiker - 12 blokjes ananas - 4 blaadjes witte en 4 blaadjes rode gelatine - sla

Verwarm het ananassap, voeg zitroensap en witte wijn toe en los zoveel suiker in het vocht op tot dit niet meer zuur is maar toch fris van smaak.
Laat de gelatine 10 minuten in ruim water weken en daarna op een zacht vuur met het aanhangende water oplossen.
Voeg de gelatineoplossing in een dun straaltje en onder roeren bij het nog lauwe ananasvocht.
Giet een dun laagje van het vocht over de stukjes kip waarop telkens een blokje ananas is geprikt.
Laat dit bijna stijf worden en herhaal dit tot al het vocht is gebruikt.
Prik ten slotte ter garnering, onmiddellijk voor het opdienen, onderaan het hapje nog een blaadje sla.

Margriet Pocket-Serie, De Geïllustreerde Pers N.V., 1964

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn vader sneed in de jaren 60 toch echt niet alleen maar het vlees maar maakt gewoon de gezinsmaaltijden klaar.

Antoinette Coops zei

Geweldig, wat een kaft. Lijkt me een heerlijk boek om in te snuffelen. Maareh, dat recept sla ik even over!Heb jij het zelf wel gemaakt?

Eetlust zei

@Anoniem Dat is toch helemaal geweldig! Maar je vader was dan wel een uitzondering hoor. Het is ook meer om aan te geven dat kookboeken uit die tijd en daarvoor altijd gericht waren aan de 'huisvrouw'. Mijn vader kookte ook regelmatig voor ons maar ik weet dat dat zeker niet overal zo was.
@Antoinette Ja geweldig deze platen net als die Life platenboeken. En nee... de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dat recept ook niet gemaakt heb. Ben niet zo van de gelei en drilachtige substanties. Maar het deed me wel denken aan hapjes uit die tijd. Kan me nog gevulde eieren herinneren omringd met geleistukjes en een zeiltje op een ei bij wijze als boot brrr.

Antoinette Coops zei

hihihi, brrrrrrrr, ik begrijp je volkomen!

Anoniem zei

Zojuist biscuitdeeg volgens het recept uit het Margriet Kookboek van dezelfde Marianne in de oven gezet. Ook ik vind het taalgebruik fantastisch, met als favoriet woord 'desverkiezend'! En in mijn boek staan ook nog eens illustraties van I. Spreekmeester. Echt geweldig!

Eetlust zei

@Anoniem Ja die illustraties zijn subliem! Leuk dat je nog steeds uit dat boek bakt, ik af en toe ook nog maar helaas te weinig. Teveel dingen op mijn kook- en baklijstje staan:)