vrijdag 5 oktober 2012

Ananastaartje met blauwe kaas en gekarameliseerde walnoten

Het taartje wat mijn oven uitgeschoven kwam verbaasde mij zelfs. De friszoete, sappige ananas in een mengsel van roomkaas en blauwe kaas met daar bovenop een laagje gekarameliseerde walnoten met rozemarijn. Fantastische combinatie, heerlijk als lunch met wat salade of zelfs als dessert. Weer eens wat anders en het samenspel van ananas met een vleugje blauwe kaas misstaat werkelijk niet.  Lang leve de restjes in de koelkast! Houd je niet van blauwe kaas gebruik dan een zachte maar wel wat rijpere geitenkaas.



Je hebt nodig:
200 gram verse ananas - 2 eieren - 4 plakjes roomboterbladerdeeg - 150 gram roomkaas ( Heb Philadelphia gebruikt) - ongeveer 75 gram blauwe kaas ( had nog danish blue) - 50 gram walnoten - 2 el honing - paar naaldjes rozemarijn - springvorm of quichevorm van 24 cm doorsnede

Zo maak je het:
  • Laat de bladerdeeg ontdooien
  • Verwarm de oven voor op 185 graden
  • Snijd de ananas in kleine stukjes
  • Klop de eieren los en vermeng met de roomkaas en blauwe kaas. Mengen tot het homogeen is. Door de kaas zal het niet helemaal glad worden maar dat hoeft ook niet.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een ronde lap. Het taartje wordt uiteindelijk zo hoog als de helft van de hoogte van je vorm. Rol het dus uit op ongeveer die grootte. Een quichevorm is al lager dus dat komt prima uit.
  • Leg het bladerdeeg in een licht ingevette vorm.
  • Verdeel de helft van het roomkaasmengsel over de bodem.
  • Verdeel hier de ananas over en giet de rest van het roomkaasmengsel erover.
  • Schuif in de voorverwarmde oven en laat 30-35 minuten bakken.
  • Hak in de tussentijd de walnoten grof. Verwarm in een pannetje 2 el honing, hussel de noten erdoor en zorg dat ze goed omhuld zijn met honing. Strooi er fijngeknipte rozemarijn bij, hussel nog even. Zorg ervoor dat de boel niet aanbrandt.
  • Haal de taart uit de oven, verdeel het notenmengsel erover. Leg er eventueel nog wat plukjes blauwe kaas bij.
  • Schuif terug in de oven en bak nog 10 minuten.
  • Laat klein beetje afkoelen en verdeel het taartje in punten. Het is genoeg voor 10 puntjes. Of je verdeelt het in 8, 4...




3 opmerkingen:

Anoniem zei

Schuif maar door...... Heerlijk!!!

Caroline Brouwer zei

Nou Els, dat ziet er fantastisch uit en lijkt mij een erg lekkere combi! Opgeslagen! ;-))

Eetlust zei

@Wilma, de techniek kan veel maar dit helaas nog niet, je zult zelf aan de bak moeten :-)
@Caroline Ben benieuwd wat je ervan vindt, hoor het graag zodra je het gemaakt hebt!