zondag 2 september 2012

Surinaamse pasteitjes

Er zijn twee dingen waar ik echt van gruwel, erwtjes en worteltjes uit blik of pot. Die kleine melige, zachte  groene knikkertjes en de als babyvoer zo zachte, zoete, glibberige worteltjes, wat een horror. Het komt hier niet over de drempel en ik weiger het op tafel te zetten.
Behalve ... als ik surinaamse pasteitjes maak, wonder o wonder is de combinatie kip, ui, ei, augurkjes, kappertjes plus bovengenoemde akeligheden gehuld in een jasje van bladerdeeg een feest. En met dat laatste wordt deze pastei meestal ook gemaakt. We rekenen dan ook niet per vier personen, nee per bak, 50 pasteitjes dat soort werk.
Net als met ieder familierecept worden ook deze pasteitjes in ieder gezin anders gemaakt, uiteraard zijn die van je moeder, of vader maar meestal is het toch moeder de vrouw,  het aller-allerlekkerste en waag het  niet om het tegendeel te beweren :)

 Aangezien ik ook zeer gecharmeerd ben van gemak dient de mens gebruik ik altijd kant- en klaar bladerdeeg. Zoals gezegd kun je het ook in een bakvorm maken wat overigens ook de originele manier is, verdeel bladerdeeg over bodem en randen, verdeel de vulling erover, bedek met plakjes hardgekookt ei en dek vervolgens af met bladerdeeg. Bakken en aan tafel in stukken snijden.
Ik heb pasteitjes, flapjes gemaakt, helaas geen foto deze keer maar dat is toch niet zo'n ramp he. Denk maar aan een appelflap dan heb je het plaatje helemaal voor je, alleen de vulling is anders. Om toch iets ter illustratie te presenteren een gezellig potje doppers en wortels, mjammie!


Je hebt nodig voor 22 à 25 stuks:
pond kipfilet - 1 grote ui - 2 teentjes knoflook - 1 grote tomaat - 1 laurierblaadje - 1 pot erwtjes - 1/2 pot worteltjes - 1/2 pot zoetzure augurken - 1 el kappertjes - 4 eieren -   2 1/2 pakje bladerdeeg - 1 flinke el tomatenpuree - 2 takjes selderij - 2 takjes peterselie -2 maggiblokjes - scheutje olie - peper en zout - 1 ei om de flapjes mee te bestrijken

Zo maak je het:
  • Doe de kip in een pan met zoveel water dat het net onderstaat. Voeg hier het laurierblaadje aan toe plus de takjes selderij en 1 maggiblokje. Breng aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en sudder zachtjes tot de kip gaar is. Haal het uit de pan en laat het afkoelen.
  • Kook 4 eieren hard.
  • Ontdooi de bladerdeeg.
  • Snipper de ui en knoflook.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan, fruit hierin de ui en knoflook op laag vuur.
  • Snijd de worteltjes en augurkjes klein evenals de tomaat.
  • Pluk de kip uit elkaar in kleine stukjes.
  • Voeg aan de ui en knoflook de tomaat toe, sudder even mee en voeg dan 1 el tomatenpuree toe. Maal er flink wat zwarte peper overheen.
  • De stukjes kip toevoegen plus het andere maggiblokje, roer het goed door en laat even meebakken.
  • Nu mogen de erwtjes, worteltjes, augurkjes en kappertjes erbij. Knip de peterselie er overheen. Alles door elkaar scheppen en eventueel verder op smaak brengen met nog wat peper en wat zout. 
  • Laat afkoelen totdat het in ieder geval lauw is voordat je flappen gaat vouwen. Bij een te warme vulling werkt het bladerdeeg niet echt mee.
  • Pel de eieren en maak er met de eiersnijder dunne plakjes van. Wie nog geen eiersnijder heeft, hoppa naar de winkel en aanschaffen dat ding. Anders met een mes hele dunne plakjes fabriceren.

  • De vulling is klaar, we gaan flappen vouwen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier, op een rooster gaat trouwens ook prima, leg daar dan een dubbele laag bakpapier op.
  •  Op een plakje bladerdeeg leg je een plakje ei, daarop ongeveer 1 el vulling, opvouwen als een appelflap, omdraaien zodat de naad naar beneden komt te liggen. Zachtjes aandrukken en eventueel nog met een vork ribbeltjes in de randen drukken.. Leg op bakplaat zoals gezegd met de naad naar benden.
  • Vouw zo gezellig door tot de vulling of je bladerdeeg op is.
  • Bestrijk ieder flapje met wat losgeklopt eigeel.
  • Schuif de bakplaten/roosters in de over en bak in 15 à 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Eet met salade, surinaamse sambal of pittige chilisaus.
Ideaal voor feestjes, weekenden en wat over is vries je gewoon in. Handig toch!
En waarom is er geen foto denk je dan, nou het gros hebben we opgegeten en gewoon vergeten een kiekje te schieten,, een deel weggegeven en er ligt nog wat in vriezer voor dochterlief. Vind het sneu voor haar als ik haar flappen doormidden hak voor een fotootje :)

2 opmerkingen:

aniet67.blogspot.com zei

Ooh dat klinkt lekker! Heb laatst bij een vriendin Indonesische pasteitjes gemaakt met gehakt, het deeg ook zelf gemaakt en dat was me een karwei... dit klinkt een stuk gemakkelijker en sneller ;-)

Eetlust zei

Heel gemakkelijk en heel lekker, gegarandeerd een succes op feestjes :-)
Je kunt het ook in een bakblik bakken. Bekleden met deeg, vulling erop, afdekken met deeg. Nog gemakkelijker haha!