dinsdag 25 september 2012

Ovenschotel met puree, spinazie en spekjes

Het is weer herfst! Luidruchtig is ze aan komen stormen. Ze gierde rond het huis en ontregelde zoals gewoonlijk verkeer en openbaar vervoer. Ook de rond ons huis zwevende vogels waren verbaasd, ik zag ze zwenkingen maken die ze zelf niet in hun hoofd hadden.
Herfst, tijd voor stoofpotjes, ovenschotels, hartverwarmende gerechten, ovenschotels zoals deze met een laag aardappelpuree, spinazie en uitgebakken spekjes!
De hoeveelheid is voldoende voor 3 eters of 2 met een reuzentrek.



Je hebt nodig:
1 kilo kruimige aardappels - klontje roomboter - 125 ml melk of room - 500 gram verse spinazie -1 ui - 1 teentje knoflook - 200 gram (biologische) spekreepjes - zout - peper - chilivlokken - 125 gram geraspte kaas.

Zo maak je het:
  • Schil de aardappels en kook ze gaar. Laat uitdampen.
  • Maak een puree met een klontje roomboter en de melk of room. Breng op smaak met zout en peper.  Of gebruik gewoon je eigen recept. Vertel me in ieder geval niet dat je puree uit een pakje maakt, dat wil ik gewoon niet horen.
  • Roer een handvol geraspte kaas door de puree.
  • Snipper de ui.
  • Bak in een grote koekenpan de spekblokjes uit. Schep ze uit de pan.
  • In de koekenpan zit nog wat spekvet, fruit hierin de ui. Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe tot alles geslonken is. Pers er een teentje knoflook bovenuit en breng op smaak met peper en gemalen chilivlokken. Pas op met zout, spekblokjes zijn al zout genoeg.
  • Vet een ovenschaal in, schep hierin de helft van de aardappelpuree, verdeel hier de helft van de spekreepjes over. Verdeel de spinazie erover plus de andere helft van de spekreepjes. Dek af met de rest van de aardappelpuree. Strooi de rest van de kaas erover.
  • Wat betreft de spinazie, het kan zijn dat het flink wat vocht losgelaten heeft in de pan. Druk de spinazie dan even uit op bijvoorbeeld een schuimspaan en verdeel het dan over de puree. Het zou jammer zijn als het een natte kledder wordt.
  • Schuif een minuut of 20  in een voorverwarmde oven van 200-220 graden.

Geen opmerkingen: