donderdag 27 september 2012

Rendang, Rijst, Boontjes, Ei

Simpeler kan de titel van dit stukje niet zijn maar achter deze eenvoud schuilt een explosieve beleving en wat van je tijd. Rendang vind ik één van de allerlekkerste stoofpotjes op aarde en zoals met alle stoofpotjes, het komt pas goed tot zijn recht wanneer je het een dag, zelfs twee, van tevoren al maakt, uren laat sudderen en je huis doordrenkt raakt met kruidigheid. Het loeivermogen van de afzuigkap ten spijt, die kan er niet tegenop. De boemboe uit een zakje van de toko of supermarkt is helemaal niet slecht en die gebruik ik zelf ook wel al voeg ik dan meestal wel het één en ander toe omdat de smaak voor mij bijna altijd te vlak is.
Het recept van deze rendang laat je smaakpapillen dansen, swingen, met een salto op de koop toe. Aangezien het niet van mezelf is en ik op het moment te lui ben om de hele waslijst aan ingrediënten over te typen stuur ik jullie door naar De Kokende Boekverkoper, ze verkoopt niet alleen boeken maar is tevens gespecialiseerd in de Indonesische keuken.

Nog heerlijk aan het pruttelen


Deze rendang met zijn diepe, complexe smaak heeft gezelschap nodig. Een dikke vriend is rijst. Rijst heeft veel vrienden, een beetje een allemansvriend is het. In het gezelschap van boontjes voelt hij zich ook heel prettig.Je neemt: 400 gram sperziebonen, 2 tomaten, 1 ui, 1 koffielepel sambal manis en een klein scheutje ketjap manis.

Verwijder de puntjes van de bonen en zet ze op met wat water.  Breng aan de kook. Snijd de tomaten in partjes en snipper de ui. Voordat de bonen beetgaar zijn voeg je de ui en tomaten toe. Het kookvocht van de bonen moet grotendeels verdampt zijn. Laat meesudderen , breng op smaak met de sambal een klein scheutje ketjap. Warm even mee.

Een ei hoort erbij, ik schreef het al eerder. Meer varianten vind je dan ook hier. Ei blust brandjes zeker in combinatie met kokosmelk. Erg veel variaties zijn er, van zeer pittig (die dan uiteraard een minder blussend effect heeft) tot mild en licht zoet. Om alle smaken goed tot zijn recht te laten komen en er geen doolhof van te maken, maakte ik een heel simpele.Kook 4 eieren hard, laat schrikken onder koud water en pel ze. Snipper een kwart ui. Verhit een heel klein scheutje olie. Fruit hierin de ui. Voeg een koffielepel sambal manis toe plus een halve eetlepel garam masala, Roer snel door en blus onmiddellijk af met 200 ml kokosmelk plus 1 eetlepel gembersiroop.Laat even pruttelen en proef. Breng eventueel verder op smaak met wat zout, peper, extra masala en/of gembersiroop. De smaak moet licht zoet zijn met een zweem van gembersiroop. Maak een aantal inkepingen in de eieren en leg ze in de saus. Tien minuutjes meepruttelen, langer mag ook.

Zie hier een maaltijd waar je voor het één echt even aan de slag moet, maar geloof me de rendang is meer dan de moeite waard. Daarbij komt dat je de rendang al 1 à 2 dagen van tevoren kunt maken. Op de dag zelf zet je het op een klein pitje en laat langzaam verwarmen. De rest is binnen een half uur klaar, gemakkelijker kan het niet.

4 opmerkingen:

Antoinette Coops zei

Een van de allerlekkerste stoofjes uit de Indonesische keuken als je het mij vraagt!

Eetlust zei

Vind ik ook, van de geur alleen wordt iedereen hier in huis al vrolijk!

Martine zei

Mmm, rendang. Ik krijg er gelijk trek in. Maar die eieren zien er ook heerlijk uit. Moet ik ook maar eens proberen.

Eetlust zei

Doen Martine! Je zult er geen spijt van krijgen :-)