vrijdag 21 september 2012

Champignonsoufflé met of zonder ham

Op mijn stukje 'Beduimelde culinaire avonturen' kwam een reactie van Nell, een medeblogster met een veelal amusante, af en toe ontroerende en soms vileine pen. Voor wie haar niet kent, ga eens op bezoek bij Eetplezier. Afijn, zij vertelde me over een volgeschreven kookschriftje met recepten uit het ouderlijk huis. Laat ik nu ook zo'n schrift hebben, meerdere zelfs, niet alleen met recepten van thuis maar grotendeels overgeschreven uit kookboeken, tijdschriften en dergelijke. Ouderwets met de pen, een computer was in die tijd nog toekomstmuziek.
Uit één van die schriften komt de champignonsoufflé, van origine horen er baconstukjes in, in mijn koelkast lag nog wat serranoham een mooie gelegenheid om die op te maken.  Verder heb ik er nog wel wat aan gesleuteld dat kan ik gewoon niet laten. Voor een vegavariant laat je uiteraard de ham weg maar dat is logisch.



Je hebt nodig:
350 gram kastanjechampignons - scheutje olijfolie - 50 gram serranoham - 1 el oregano - handvol fijngeknipte bieslook - zout - peper - 5 eieren op kamertemperatuur - 45 gram boter - 45 gram bloem - 450 ml melk - 50 gram geraspte Parmezaanse kaas.

Zo maak je het:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de champignons in plakjes en bak ze niet te lang  in een scheutje olijfolie samen met de oregano. Zet het vuur af en laat afkoelen.
  • Snijd de ham in kleine stukjes
  • Splits de eieren in wit en dooier. 
  • Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Zorg voor een brandschone kom  én dat er geen sliertje eigeel in je eiwitten zit want dan kun je het stijfkloppen wel vergeten.
  • Smelt de boter in een flinke pan.
  • Voeg de bloem in één keer toe, roeren tot het los komt.
  • De melk scheutje voor scheutje toevoegen tot je een gebonden saus krijgt. Breng op smaak met zout, peper en de geraspte kaas.
  • Haal de pan van het vuur en roer er de eidooiers door tot de saus mooi glanst.
  • Schep de champignons, ham en bieslook door.
  • Spatel nu de eiwitten erdoor.
  • Schep of giet het mengsel in een ingevette souffléschaal en bak het in 30 à 35 minuten goudbruin en gaar.
Lekker met salade.

Bij het vullen van de soufflépot was ik bang dat ik teveel vulling had en heb uit voorzorg niet alles gebruikt. Achteraf bezien was die angst overbodig, indien ik wel alles gebruikt had was de soufflé mooi boven de rand uitgestegen en nu net niet. Weer wat ontdekt!


10 opmerkingen:

Anoniem zei

Grappig. Ik heb ook nog ergens een multo-mapje liggen met recepten. Met de hand geschreven, maar ook nog "ouderwets" getikt op de typemachine. Zal eens op zoek gaan, want daar staan ook nog leuke en lekkere recepten in.

Eetlust zei

Ja moet je doen, is echt erg leuk. Kwam ook recepten tegen waarbij ik dacht: "Waarom heb ik dàt opgeschreven? ' Nooit gemaakt maar zag er waarschijnlijk in die tijd erg interessant uit ofzo :)

Anoniem zei

Yum, ziet er erg lekker uit!

Eetlust zei

En niet moeilijk om te maken. Ik denk dat dit recept bijna 30 jaar oud is :-)

Unknown zei

Mmmmmm! Dat moet ik ook eens proberen, maar ach, mijn TO DO-lijstje is al eindeloos lang... Ooit! Ik sla het alvast op.

Nell zei

Geloof 't of niet: ook bij mij in het antieke boekje een recept voor soufflé. Nog nooit gemaakt natuurlijk. Wel de panpizza (!) en de gevulde komkommers. Op dit moment ook niet meer echt hip te noemen. Maar destijds waren het toppers.
Dank voor je vermelding, lief van je!

Eetlust zei

Myriam, ik herken het, er komen zoveel heerlijke recepten voorbij, volgens mij kan ik wel vooruit tot 2015:)
Leuk Nell dat er bij jou ook een soufflé instaat. Volgens mij was het zo, wanneer je een goede soufflé kon bereiden er verder geen recept meer te moeilijk was... of zoiets.
Die panpizza ben ik wel benieuwd naar, is toch niet met zo'n potje quick saus he ? Ook al zo'n noviteit destijds.
En graag gedaan hoor :)

Karin - The F Girl zei

Soufflé, wat leuk! Heb ik nog nooit gemaakt, maar staat wel op mijn plannenlijstje. Ik vind het wat hebben, qua idee, zo'n soufflé. Iets warms en herfstigs en ouderwets op een goede manier. En deze klinkt erg lekker, Nell!

Karin - The F Girl zei

Euh, ik zat nog met mijn hoofd bij het bovenstaande berichtje :-) Sorry, Els!

Eetlust zei

Haha, maakt niks uit Karin, ik vind het wel lollig :-) Succes met de soufflé, laat maar eens weten of het gelukt is.