Uit één van die schriften komt de champignonsoufflé, van origine horen er baconstukjes in, in mijn koelkast lag nog wat serranoham een mooie gelegenheid om die op te maken. Verder heb ik er nog wel wat aan gesleuteld dat kan ik gewoon niet laten. Voor een vegavariant laat je uiteraard de ham weg maar dat is logisch.
Je hebt nodig:
350 gram kastanjechampignons - scheutje olijfolie - 50 gram serranoham - 1 el oregano - handvol fijngeknipte bieslook - zout - peper - 5 eieren op kamertemperatuur - 45 gram boter - 45 gram bloem - 450 ml melk - 50 gram geraspte Parmezaanse kaas.
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de champignons in plakjes en bak ze niet te lang in een scheutje olijfolie samen met de oregano. Zet het vuur af en laat afkoelen.
- Snijd de ham in kleine stukjes
- Splits de eieren in wit en dooier.
- Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Zorg voor een brandschone kom én dat er geen sliertje eigeel in je eiwitten zit want dan kun je het stijfkloppen wel vergeten.
- Smelt de boter in een flinke pan.
- Voeg de bloem in één keer toe, roeren tot het los komt.
- De melk scheutje voor scheutje toevoegen tot je een gebonden saus krijgt. Breng op smaak met zout, peper en de geraspte kaas.
- Haal de pan van het vuur en roer er de eidooiers door tot de saus mooi glanst.
- Schep de champignons, ham en bieslook door.
- Spatel nu de eiwitten erdoor.
- Schep of giet het mengsel in een ingevette souffléschaal en bak het in 30 à 35 minuten goudbruin en gaar.
Bij het vullen van de soufflépot was ik bang dat ik teveel vulling had en heb uit voorzorg niet alles gebruikt. Achteraf bezien was die angst overbodig, indien ik wel alles gebruikt had was de soufflé mooi boven de rand uitgestegen en nu net niet. Weer wat ontdekt!
10 opmerkingen:
Grappig. Ik heb ook nog ergens een multo-mapje liggen met recepten. Met de hand geschreven, maar ook nog "ouderwets" getikt op de typemachine. Zal eens op zoek gaan, want daar staan ook nog leuke en lekkere recepten in.
Ja moet je doen, is echt erg leuk. Kwam ook recepten tegen waarbij ik dacht: "Waarom heb ik dàt opgeschreven? ' Nooit gemaakt maar zag er waarschijnlijk in die tijd erg interessant uit ofzo :)
Yum, ziet er erg lekker uit!
En niet moeilijk om te maken. Ik denk dat dit recept bijna 30 jaar oud is :-)
Mmmmmm! Dat moet ik ook eens proberen, maar ach, mijn TO DO-lijstje is al eindeloos lang... Ooit! Ik sla het alvast op.
Geloof 't of niet: ook bij mij in het antieke boekje een recept voor soufflé. Nog nooit gemaakt natuurlijk. Wel de panpizza (!) en de gevulde komkommers. Op dit moment ook niet meer echt hip te noemen. Maar destijds waren het toppers.
Dank voor je vermelding, lief van je!
Myriam, ik herken het, er komen zoveel heerlijke recepten voorbij, volgens mij kan ik wel vooruit tot 2015:)
Leuk Nell dat er bij jou ook een soufflé instaat. Volgens mij was het zo, wanneer je een goede soufflé kon bereiden er verder geen recept meer te moeilijk was... of zoiets.
Die panpizza ben ik wel benieuwd naar, is toch niet met zo'n potje quick saus he ? Ook al zo'n noviteit destijds.
En graag gedaan hoor :)
Soufflé, wat leuk! Heb ik nog nooit gemaakt, maar staat wel op mijn plannenlijstje. Ik vind het wat hebben, qua idee, zo'n soufflé. Iets warms en herfstigs en ouderwets op een goede manier. En deze klinkt erg lekker, Nell!
Euh, ik zat nog met mijn hoofd bij het bovenstaande berichtje :-) Sorry, Els!
Haha, maakt niks uit Karin, ik vind het wel lollig :-) Succes met de soufflé, laat maar eens weten of het gelukt is.
Een reactie posten