zondag 4 maart 2012

Semifreddo met mango en meringue

 Vandaag zoals beloofd de toet die ik gemaakt heb voor onze jaarlijkse 'Winterwalk'. We hebben weer heerlijk gewandeld, bijgekletst, veel gelachen en gegeten. Deze wandeling is ooit ontstaan met als uitgangspunt een extra frisse neus te halen tussen Kerst en Oud en Nieuw waarbij meteen wat verworven calorietjes weggewerkt konden worden. Niet dat dat erg veel zoden aan de dijk zet als je daarna weer aan een 5-gangenmenu zit. Het was zo'n succes dat het inmiddels een traditie is geworden, alleen wandelen we niet meer tussen Kerst en Oud en Nieuw maar wat later in het jaar, rond deze koers dus.Beginnen met een glas champagne en vervolgen met paté uit Houten, mosterdsoep met gerookte zalm uit Waalre, Chinees georiënteerde gerechtjes uit Tilburg en de semifreddo uit Tilburg leverde weer een heerlijke maaltijd op. En dan is het altijd erg jammer als 2 mensen er niet bij kunnen zijn door die vermaledijde griep die momenteel veel huishoudens in zijn greep heeft. We halen de schade gewoon snel in!

Nog even over de semifreddo, je kunt het gemakkelijk een dag van tevoren maken, haal het dan een half uur voor het serveren uit de vriezer en zet het in de koelkast. Je kunt er 10 plakken van snijden, een ideaal dessert als je meerdere eters hebt.

Je hebt nodig:
3 eiwitten - 400 ml slagroom - 180 gram suiker - 80 ml water - snufje zout -- 3 mango's - 3 meringues - borrelglaasje limoncello - 3 meringues - bakje (bevroren) frambozen - 1 el suiker.- Mikadokoekjes of iets dergelijks  voor de versiering plus 3 el mangoblokjes - cakeblik met een inhoud van 1 1/2 liter.

Zo maak je het:
  •  Bekleed het cakeblik met royaal huishoudfolie Laat de folie over de randen hangen.
  • Snijd 5 plakken mango af en leg het op de bodem van het cakeblik, snijd de rest in blokjes en zet apart. Doe sowieso 3 el mangoblokjes in een apart bakje of schaaltje, dat heb je nog nodig voor de opmaak.
  • Kook 180 gram suiker zachtjes in 80 ml water tot de suiker is opgelost.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout in een brandschone kom met de mixer stijf.
  • Schenk al roerende de suikersiroop bij de eiwitten en laat het afkoelen.
  • Klop de slagroom met de limoncello half stijf en schep het luchtig door het eiwitmengsel.
  • Schep nu de mangoblokjes erdoor en verkruimel er 2 meringues boven. Schep ook dit erdoor.
  • Verdeel de inhoud over het cakeblik en vouw de folie er overheen. Zet minimaal 5 uur in de vriezer.
  • Voor de frambozencoulis wrijf je de frambozen met de bolle kant van een lepel door een zeef. Je kunt de frambozen ook zachtjes verwarmen in een steelpannetje, eventueel een schepje suiker toevoegen tot ze zacht zijn en vervolgens door de zeef wrijven.
  • De opmaak: Snijd de semifreddo in 10 plakken, verdeel over ieder bordje wat frambozencoulis, leg er een plak semifreddo op of naast, verdeel nog wat mangostukjes over de bordjes, leg er een koekje op, verkruimel 1 meringue en strooi dat over de semifreddo. 

2 opmerkingen:

Liliane zei

Wat hebben we veel lekkers gemist. Alles ziet er heerlijk en kleurrijk uit. En die semifreddo. . . om je vingers bij af te likken! Deze zomer maar eens de Belgische keuken uitproberen.

Eetlust zei

We halen het snel een keer in Liliane, jullie werden gemist!