zaterdag 25 februari 2012

Witlof in sinaasappel-honingsaus

Cichorium intybus var. foliosum oftewel witlof, witloof of Brussels lof wordt in het donker geteeld aangezien anders de krop groen wordt door de aanmaak van chlorofyl. Niet iedereen weet deze groente te waarderen vanwege zijn wat bittere smaak alhoewel men zich daar tegenwoordig niet meer zo druk over hoeft te maken aangezien er nu rassen bestaan die lang zo bitter niet meer zijn.
Ik weet de witlof wel te waarderen en het komt dan ook regelmatig op tafel.


Gelukkig vinden de andere gezinsleden het ook lekker, op onze dochter na maar aangezien die niet meer thuis woont...
Witlof is veelzijdig, of je het nu kookt, smoort, bakt, rauw eet, wikkelt in een plak ham met een goede kaassaus en krieltjes, de blaadjes vult met garnaaltjes, er een soepje van maakt, heerlijk!
Dit recept is en dat zal geen verrassing zijn zoetig door het gebruik van de sinaasappelsap en honing.

Je hebt nodig:
2 stronkjes witlof pp - 2 dl sinaasappelsap - 3 el honing - 1 el citroensap - snufje zout en ietsje peper - 1 tl bruine basterdsuiker - 1 el boter en het liefste roomboter.

Zo maak je het:
  • Verwijder het uiteinde van de witlof en snijd ze in de lengte doormidden. Haal eventueel de kern eruit.
  • Besprenkel de witlof met het citroensap
  • Verhit in een flinke koekenpan de roomboter en bak de witlofhelften om en om tot ze bruin beginnen te worden.
  • Voeg sap, honing, zout, peper en bruine suiker toe en hussel het voorzichtig door elkaar.
  • Laat zachtjes stoven tot de witlof gaar is maar nog wel een bite heeft en de saus een beetje ingedikt is. Het moet geen doorgekookte toestand à la de jaren 50 worden he, daar doen we niet meer aan.
  • Je kunt eventueel ook nog wat blaadjes tijm toevoegen, dat is een hele goede combinatie.
 Variant:
Je kunt de witlof ook carameliseren,kook ze dan eerst een minuutje of 5 en laat het daarna uitlekken. Verhit wederom een el roomboter, bak de stronkjes om en om bruin en voeg dan 2 el suiker toe, of 1 el suiker en 1 el honing. Voorzichtig om blijven scheppen tot het vocht verdampt is, de stronkjes mooi glanzen en gaar zijn.

4 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Als je witlof lekker maakt, lust ik het ook wel, zoals in dit recept, Of met ham en kaas en rauw in een salade. Maar alleen maar gekookte lof, ben ik niet zo gek op. Dit ga ik zeker eens proberen!

Eetlust zei

Ben benieuwd hoe je deze variant vindt Caroline. Ik ken meer mensen die gekookte lof niet zo te pruimen vinden maar gelukkig zijn er heel veel lekkere combi's te vinden :)

eric zei

Leuk idee om witlof zo klaar te maken, maar ik houd ook wel van het bittere, dat maakt het juist zo leuk om iets met die smaak te doen. Dus die kwekers hoeven voor mij die smaak niet aan te passen!

Eetlust zei

Voor mij ook niet Eric, maar de consument heeft vaak het laatste woord blijkbaar. De witlof die ik koop heeft nog een goed bittertje.