zondag 15 januari 2012

Pasta in courgettecitroensaus met garnalen en mosselen

 Soms kom je op een idee dat dan ook nog eens wonderwel uitpakt. We eten regelmatig pasta in alle soorten en maten. Zelf vind ik ragu of 'pruttelsaus' erg lekker maar verandering van spijs doet eten. In de vriezer had ik nog garnalen en bedacht me dat dat in combinatie met courgette en citroen wel eens leuk kon matchen. De saus is een variant op courgettesoep, ook zoiets lekkers wat ik zeker nog eens op dit blogje moet zetten. Afijn, het is een behoorlijke lange stappenlijst geworden maar het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf.



Voor 4 personen heb je nodig:
2 courgettes - 1 citroen - 1 grote ui -150 gram gekookte mosselen - 450 gram verse ongekookte garnalen of uit de diepvries - 3 ons verse tagliatellini - 1 glas droge witte wijn - 150 ml room of melk -3 teentjes knoflook - 1 rode spaanse peper - beetje gedroogde dille - 3/4 groentebouillonblokje - scheutje olijfolie - zout-peper - gemalen chilivlokken - klein beetje Parmezaanse kaas

Zo maak je het:
  1. Als je garnalen uit de diepvries hebt; laat ze ontdooien, het gaat vrij snel onder koud stromend water. Daarna goed droogdeppen. Ik leg dan meestal de garnalen tussen een aantal lagen keukenpapier.
  2. Zet water op voor de pasta
  3. Snipper de ui
  4. Hak 2 teentjes knoflook fijn
  5. Snijd 1 1/2 courgette in stukjes, komt niet zo nauw aangezien het gepureerd wordt.
  6. Verhit een scheutje olijfolie en verhit hierin de gesnipperde ui en de 2 fijngehakte teentjes knoflook.
  7. Voeg na een minuutje of 3 de courgettestukjes plus wat gedroogde dille toe en bak een minuut of 5.
  8. Voeg een glas droge witte wijn toe, paar minuten zachtjes koken.
  9. Vervolgens mag de room erbij plus het groentebouillonblokje; begin met een half blokje. Je kunt de andere helft of een deel ervan later nog gemakkelijk toevoegen, eruit halen is een stuk lastiger.
  10. Lekker laten pruttelen to de courgette zacht is.
  11. De staafmixer erin zetten en tot een saus pureren.
  12. Voeg om te beginnen het sap van een halve citroen toe. Goed doorheen roeren.
  13. Proeven! Moet er een beetje zout bij, de andere helft van het groentebouillonblokje, nog wat citroen?  Zelf heb ik 3/4 citroen gebruikt en 3/4 bouillonblokje.
  14. Laat de saus zachtjes pruttelen op een heel laag vuurtje, het moet iets inkoken maar niet teveel.
  15. Hak nu het andere teentje knoflook fijn, snijd de spaanse peper in ringetjes ( zaad verwijderen). En hak de overgebleven helft van de courgette in kleine blokjes.
  16. Het water voor de pasta kookt inmiddels wel, schud er royaal zout in en laat de pasta erin glijden.
  17. In een koekepan scheutje olie verhitten; knoflook, spaanse peper en courgetteblokjes fruiten.
  18. Garnalen toevoegen en op hoog vuur roerbakken. Zodra ze allemaal een gezellig roze kleurtje hebben gekregen, zet je het vuur lager en voeg je de gekookte mosselen toe. Laat even meewarmen.
  19. We zijn er bijna ; pasta afgieten en door de courgettesaus scheppen
  20. Pasta over 4 voorverwarmde borden verdelen
  21. Rasp er licht wat Parmezaanse kaas overheen, echt maar een ienimieni beetje.
  22. Verdeel het garnalen en mosselenmengsel over de borden
  23. Rap aan tafel; eet smakelijk!

3 opmerkingen:

Es zei

Ik had laatst van de, overigens erg weinig overgebleven, mosselen ook pasta gemaakt als lunch.
Vond ik ook lekker. Met garnalen nog lekkerder natuurlijk!
:)

Anoniem zei

Ik heb het vandaag gemaakt, en oh wat was het lekker! bedankt voor dit lekkere recept, me moeder was helemaal verrast!

Eetlust zei

Wat ontzettend leuk om te lezen! Daar word ik helemaal blij van. Dank je wel voor je reactie!