vrijdag 2 december 2011

Chocoladetaart met chocokruidnotencrunch

Net uit de oven
Het is bijna weer tijd voor het heerlijke avondje met of zonder wind door de bomen en hoor wie klopt daar kind'ren. Aangezien we tegenwoordig al vanaf september getrakteerd worden op chocoletters, marsepein, taaitaai, peper- en kruidnoten is de kans in december best aanwezig dat het al mijlenver je strot uitkomt. Maar....chocoladetaart is altijd lekker! Om toch in Sintse sferen te blijven strooien we er chocoladekruidnootjes overheen. Mocht je nu in de surprise- en gedichtenstress zitten, maak dan toch even tijd voor dit taartje, het komt binnen een half uur uit de oven!

Je hebt nodig:
200 gram pure chocolade (70%) - 200 gram roomboter - 250 gram suiker - 5 eieren - 1 eetlepel bloem- eventueel een borrelglaasje licor 43 of cointreau of wat je maar lekker vindt - slagroom - handje chocoladekruidnoten

Zo maak je het:

Verwarm de over voor op 190 graden
Breek de chocolade in stukjes boven een kom. Doe de boter erbij en verwarm het geheel heel zachtjes of au bain-marie of in de magnetron. Dat laatste heb ik gedaan. Regelmatig even kijken en omroeren tot uiteindelijk de chocolade en de boter gesmolten zijn en je een mooie massa hebt gekregen. Beetje af laten koelen en vervolgens de suiker er doorheen roeren. Goed mengen.
De eieren er één voor één goed doorheen mengen, er mag geen eigeel meer te zien zijn. De eventuele borrel erbij doen en wederom mengen.Tot slot een eetlepel bloem met een zeefje er op schudden en ook weer vermengen tot het mooi glad is.

Taartvorm lichtjes invetten, ik heb een taartvorm van 26 cm doorsnede gebruikt. Giet de chocomassa in de taartvorm en zet in de oven. Geniet alvast van de heerlijke geur die vrijkomt en haal na 25 minuten de taart eruit. Als het goed is, is het van binnen nog lekker smeuïg. Denk je dat het nog té zacht is, zet het dan nog even terug. Daarna af laten koelen.

Een handje chocoladekruidnoten in een plastic zakje doen, die hersluitbare zijn erg handig, met de deegroller een paar keer erop meppen en heen en weer rollen. Slagroom kloppen, taart in punten snijden, slagroom erop spuiten en wat crunch erover strooien.

Mocht je de taart eten als dessert zoals wij hebben gedaan dan is het meer dan voldoende voor 10-12 personen; denk aan het bommetjeseffect. Aan de andere kant... als de chocoladebehoefte erg groot is... be my guest!

Chocotaart met chocokruidnotencrunch

Geen opmerkingen: