maandag 18 mei 2015

Workshop vlechtbroden bakken bij Uit de keuken van Levine

Een workshop volgen bij Levine. Het stond al zo lang op mijn lijstje. De mensen die mij kennen weten dat ik niet echt een bakker ben, meer een koker. Toch bak ik af en toe brood en met name broodjes. Negen van de tien keer naar de recepten van Levine omdat ik weet dat het dan meestal wel lukt. Als het geen succes is ligt het niet aan haar maar aan mij.
Vorig jaar al planden we een dagje op de workshoplocatie in Rijswijk. Helaas ging dat toen niet door maar een nieuw jaar betekent nieuwe kansen.
Afgelopen zaterdag vertrok ik welgemoed en vrolijk gestemd richting Randstad Behalve dat ik Levine  en Simone weer zou zien ging ik eindelijk in levende lijve kennismaken met Wilma en Caroline.
Dat is zo raar eigenlijk he, je 'kent' elkaar al een paar jaar via de blogs en de social media maar in het echt komt het er meestal niet zo snel van, alle gezellige contacten ten spijt.
Als je dan uiteindelijk zo bij elkaar zit is het  of het altijd zo is geweest.

Vlechtbroden bakken was het doel. Met zes strengen én acht. Dat is nogal wat.
Degenen die dit blog al langer volgen kunnen zich misschien mijn eigen vlechtbroodavontuur met zes strengen nog wel herinneren. Na heel wat gepruts lukte het uiteindelijk en vol trots schoof ik het brood de oven in waarna het er gescheurd uitkwam. Boehoe en ik was zo blij.
Levine wist de oorzaak wel. Van tevoren niet lang genoeg laten rijzen waardoor het in de oven door rijst met alle desastreuze gevolgen van dien. Afijn, al doende en zo.
Deze keer maar eens onder deskundige leiding een nieuwe poging wagen.

Maar eerst begonnen we met pistoletjes met nigellazaad. Zelfs zo'n betrekkelijk eenvoudig knapperig broodje verbreedde mijn bakskils met reuze stappen. Het zijn vaak kleine handelingen die het eindresultaat een flinke boost geven. Ook daarom is zo'n workshop een echte aanrader. Vooral voor een beetje eigenwijze mensen zoals ik :-)Terwijl de broodjes onder een gezellig plastic noppendekje lagen te rijzen werd het tijd voor de kunstwerken.
Eieren scheiden terwijl de gansche meute op je vingers staat te kijken blijkt trouwens ook geen sinecure. Natuurlijk flatste er één langs de rand zo hoppa door mijn vingers. Dit terzijde.
"Nou die meringue kunnen we ook wel vergeten" riepen ze snedig. De lieverds.
Het deeg werd verdeeld, mocht de kommen in en fijn verdubbelen.
Konden wij verder met de pistoletjes en vervolgens even op adem komen tijdens de lunch. Met natuurlijk allerlei zelfgebakken lekkers van Levine. Het werd even stil daar in Rijswijk.Helemaal op krachten gekomen bogen we ons over de vlechtbroden. Om af en toe even totaal de draad kwijt te raken. Welke over welke? Hoe? Wat zeg je? O dit klopt niet. Een aantal geluiden die zo her en der opborrelden. Maar natuurlijk lukte het ons allemaal. Daar hebben we Levine voor niet waar.
Nogmaals een potje rijzen, bakken en tadaaa daar rolden een heel stel prachtige vlechtbroden uit de oven. Helemaal heel. Zalig rook het.De dag was inmiddels naadloos in het begin van de avond vergleden. Tijd om de boel in te pakken en Tilburgwaarts te keren met een tas vol brood.
Mocht er onderweg vertraging optreden dan zat ik gebeiteld.

Volgend jaar met 12 strengen grapten we al. Eerst deze maar eens goed onder de knie krijgen!
Wil je ook eens een workshop bij Levine volgen? Ik zeg doen!
4 opmerkingen:

Antoinette Coops zei

Ook voor eigenwijze mensen zeg je?
Het wordt de hoogste tijd dat ik een workshop ga volgen bij Levine. Ik was daarvan al overtuigd, maar nu nog meer dan ooit te voren :)

Eetlust zei

Ik zeg doen :-) Er gingen heel wat lampjes branden haha.

Anoniem zei

Was een gezellige en leerzame dag Els en ik vond het reuze leuk om jou nou "eindelijk" eens te ontmoeten!!! En die broodjes en vlechtbroden..........Ze smaken heerlijk, maar ik had ook eigenlijk niet anders verwacht. En nu maar oefenen met dat vlechten! ;-)

Eetlust zei

Jaaa, we houden het erin Wilma! En idd veel oefenen...8 onder 7 over 1, 2 onder 3 uhhh gelukkig hebben we de tekst nog ;-)