vrijdag 15 mei 2015

Frittata met spinazie, courgette, champignons en bacon

Boordevol groenten zit deze frittata. Een ideale avondmaaltijd op drukke dagen of om lekker te delen tijdens de lunch.
Ook is het een hele fijne opvreter van restjes.  De eieren maken er korte metten mee en het ruimt zo lekker op in die koelkast.
Het enige wat ik nog hoefde te halen was spinazie. Spinazie zat in mijn hoofd dus spinazie moest het worden. Geen discussie over mogelijk.
Baalde achteraf wel dat ik bij de slager geen bacon mee had genomen, de bacon die ik had bleek wel heel dun gesneden. Nou ja, zo bak je ze lekker snel even uit, dat is dan weer een voordeel.

Behalve de ingrediënten uit de titel gaat er ook nog wat geraspte Gruyère in, knoflook, ui en rode peper.
Meestal staat er in een recept dat je de frittata zodra de bovenkant bijna gestold is om moet draaien met behulp van een deksel. Dat vind ik zo'n gedoe. Zodra de onderkant de vloeibare fase voorbij is schuif ik het met koekenpan en al de oven in. Als de steel van je koekenpan van kunststof is wikkel je er gewoon wat alufolie omheen, werkt perfect.

Ik ga jullie maar eens aan het werk zetten :-)



Je hebt nodig:

6 eieren ( die van mij zijn groot echt een maat L. Gebruik 8 eieren als je kleinere hebt.) - 300 gram verse spinazie - 200 gram kastanjechampignons - halve courgette - 1 flinke ui - 2 teentjes knoflook - 1 rode peper -  1 el kappertjes -75 gram geraspte Gruyère - 125 gram bacon of ontbijtspek in plakjes - peper en zout - 1 el gescheurde blaadjes basilicum - 1 el fijngeknipte bieslook voor in de frittata plus nog 1 el om er op het laatst overheen te strooien - olijfolie

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Snipper ui en knoflook. Halveer de rode peper, haal zaadlijsten en zaadjes eruit en hak de peper fijn.
De champignons indien nodig afvegen en in plakjes snijden. De halve courgette in de lengte halveren en maak van beide helften dunne plakjes.
De spinazie redelijk fijnhakken maar overdrijf niet.

Kluts de eieren met wat zout en peper goed door elkaar. Voeg de helft van de geraspte kaas toe, 1 el fijn geknipte bieslook en de in stukjes gescheurde basilicum.

Verwarm een klein scheutje olijfolie in je koekenpan en bak hierin de bacon zachtjes om en om. Je hoeft het niet helemaal uit te bakken aangezien het toch nog de oven ingaat. Haal ze uit de pan, leg op een bord en zet opzij.

Fruit nu ui, knoflook en rode peper. Voeg champignons en courgette toe. Een paar minuten zachtjes bakken tot het wat zachter is.
Spinazie erbij, goed husselen en even laten slinken. Schep de kappertjes erdoor. Breng verder op smaak met zout en peper. Verdeel alles gelijkmatig over de bodem.
Giet er nog een beetje olijfolie bij , maximaal een eetlepel.
Nu de geklutste eieren erbij. Verdeel over de koekenpan. Maak de randen los met een spatel.
Strooi de rest van de geraspte kaas erover en leg de plakjes bacon erop.

Bak nu zachtjes tot de onderkant gestold is. Schuif de pan de oven in om de bovenkant te laten stollen. Minuutje of tien maar check tussendoor even. De ene oven is de andere niet.

Haal de frittata uit de oven, laat op een groot bord glijden en verdeel het in puntjes.

Geroosterd brood erbij, roomboter of kruidenboter en klaar is je gemakkelijke maaltijd tjokvol groen!



Voor ons tweetjes eigenlijk net teveel maar niet getreurd het is koud ook erg lekker. Ook meteen picknickproof dus!

Op zoek naar meer frittata ideeën? Hier staan ze op een rijtje.

Geen opmerkingen: