maandag 17 november 2014

Simpele Linzensoep

Even zat ik te twijfelen. Toch maar snert maken? Zo'n heerlijke grote pan vol? Mijn pen zweefde al boven het boodschappenbriefje tot ik me realiseerde dat ik niet meer genoeg diepvriesbakjes had. En dat ik voor ik aan 10 liter erwtensoep begon toch ook eens even in de vriezer moest duiken om ruimte te maken. Bummer. Dan maar volgende week of zo.
Weet ik meteen waar ik me de komende week onder andere aan kan wijden.

Een ander winters soepje is linzensoep. Ook een favoriet hier. Ofschoon er op het laatst de staafmixer doorheen gaat is het niet zo'n dikke papsoep waar je je lepel rechtop in kunt parkeren. Maar vullen doet het wel!
Het is een simpele, zo een zonder al te veel toeters en bellen. Mijn basis linzensoep.



Je hebt nodig:

100 gram groene linzen - 1 winterwortel - 1 flinke ui - 2 stengels bleekselderij - 1 à 2 teentjes knoflook - klein gedroogd pepertje - 4 vastkokende aardappels -  1 blikje tomatenpuree - 1 1/2 liter runderbouillon - rookworst - 1 el olijfolie

Zo maak je het:

Spoel de linzen in een zeef onder koud water en speur of er geen steentjes tussen zitten. Komt zelden voor maar je zult die pech maar hebben.

Winterwortel schrappen, in de lengte halveren en in dobbelsteentjes snijden.
Trek de ui zijn jas uit en snipper de ui grof.
Teentjes knoflook pellen, snipper ze lekker fijn.
De bleekselderij snijd je in in dunne plakjes.
Aardappels schillen, indien nodig afspoelen en maak er blokjes van. Niet al te klein.

Verwarm olijfolie in je soeppan. Fruit hierin de ui, wortel, een verkruimeld gedroogd pepertje zonder zaad en knoflook op niet al te hoog vuur gedurende een minuut of 7. Bleekselderij erbij plus de linzen, roer de boel door elkaar.
Een minuut later voeg je de tomatenpuree toe. Een paar minuten fruiten.

Giet de runderbouillon erbij, breng aan de kook. Zet je warmtebron vervolgens lager en laat de soep 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan pas de aardappelblokjes toe.
Beschaafd verder laten pruttelen tot de aardappel gaar is. Check ook vooral je linzen op gaarheid.

Met de schuimspaan schep je er bij benadering anderhalve schep vulling eruit in een diep bord.
Pak de staafmixer en pureer de soep. Vulling weer terug plus in plakjes gesneden rookworst.
Geef de soep nog 10 minuten de tijd om goed heet te worden.

Variatie

Wil je iets meer variatie, bak dan aan het begin wat spekblokjes mee, mik er tijm in of wat rozemarijn. Selderij en linzen vinden elkaar ook lief. Blokjes knolselderij of pastinaak, wat pompoen, brouw fijn je eigen ultieme linzensoep.
Ook erg lekker met uitgebakken chorizo, strooi dat op het laatst over de soep.