Ik verdenk mijn moeder ervan dat zij de buren ook gul voorzag van haar vaders goede gaven. Er viel met ons drietjes ook niet tegenop te eten.
Opa en oma ja die aten gewoon wat de moestuin gedurende de seizoenen schonk. Tegenwoordig weer heel hip en trendy. Nu is het aanbod ook wel een stuk groter of beter gezegd, opa zaaide gewoon wat hij weer van thuis kende en voor nieuwerwetse fratsen was niet veel plaats. Twee keer per jaar naar 'De Chinees' was al vreselijk exotisch.
Je begrijpt, er is een tijd geweest dat die bonen me behoorlijk de neus uit kwamen maar met het verstrijken van de jaren verdween ook de aversie.
I love beans! Grote, kleine, dikke, dunne, ronde, platte, bruine, witte, rode, groene, you name it, ik eet het.
Mag ik jullie even voorstellen aan mijn opa in zijn jonge jaren? Toen al bezig met de bonenpluk.
Zo zie je maar, het heeft er altijd in gezeten.Om opa's grote voorliefde voor sperziebonen te eren nu een salade met deze knapperige jongens. Dat moet ik oma toch wel nageven, waar ze spruiten steevast tot een afgrijselijke papperige substantie wist te koken plus een zalige nasudder van een uur of twee op de kachel waren haar sperziebonen altijd precies goed.
Je hebt nodig:
400 gram sperziebonen - 1 flinke ui - spriet of 10 bieslook - 2 el gehakte peterselie - paar takjes bonenkruid - 3 lenteuitjes - 1/2 el kappertjes -2 el rode wijnazijn - 1/2 el grove mosterd - 5 el olijfolie - zwarte peper.
Zo maak je het:
Maak de boontjes schoon door de uiteindjes eraf te snijden en eventuele draden mee te trekken.
Kook ze samen met een takje of drie bonenkruid beetgaar, spoel z daarna af in een vergiet en laat uitlekken.
Snijd de ui in flinterdunne plakken en de lenteuitjes in ringetjes.
Klop een dressing van de rode wijnazijn, mosterd, olijfolie en wat zwarte peper.
Vermeng de uitgelekte sperziebonen in een schaal met de ui, lenteui, kappertjes, 1 el peterselie, de helft van de bieslook en 3/4 van de dressing.
Hussel lekker door elkaar. Strooi de rest van de peterselie en de bieslook erover en verdeel de overgebleven dressing over de salade.
Laat een kwartiertje intrekken.
Smaakt heerlijk bij gekookte of gebakken piepers. Misstaat ook zeker niet als bijgerecht bij een bbq.
6 opmerkingen:
Hoi Els,
Wat een herkenbaar verhaal en wat een lekker recept. Mijn grootouders hadden ook een moestuin. Dat betekende naast krielaardappeltjes ook veel snij- en sperziebonen. En als klap op de vuurpijl eet ik vanavond ook een sperziebonensalade met venkel en rode ui en kalamataolijven. (tja dat heb je als de bonen in hget seizoen zijn)
Big hug Gereon
Oh da's ook een lekkere salade Gereon! Ook wel zin in :-)Zo eten we toch keurig met het seizoen mee, net als vruuuger.
Jeetje! Wat een superleuk blog heb je! Kom er net bij toeval langs...maar ik ga zeker vaker even om het hoekje kijken ^_^
Wat gezellig Noni, je bent altijd welkom hoor! Leuk dat je toevallig op Eetlust belandde en bedankt voor het compliment :-) Groetjes, Els
Jammie, sperziebonen, altijd goed! Zo leuk die moestuin verhalen te horen. Ook zo herkenbaar, alhoewel het niet mijn opa, maar m'n buurvrouw was met een enorme moestuin.
Smakelijk recept.
groetjes,
Anita
Het is me wat met die moestuinen, je hebt altijd teveel. Maar ja het zaaien en vervolgens zien groeien is ook wel erg leuk. Zelf vrees ik dat ik iets teveel pepers heb gezaaid :-)
Een reactie posten