woensdag 7 mei 2014

Spicy kipnuggets met avocadodressing

Na een weekje Istanbul en een pittige studieopdracht in het vooruitzicht nestelde zoon zich een paar dagen in het ouderlijk huis. Om bij te praten en aan de opdracht te werken. Iets minder afleiding dan in het Nijmeegse. En je hoeft zelf niet te koken, ook altijd een goede reden.
Eindelijk die asperges. Dochter schoof ook graag aan en nam verhalen uit Antwerpen  mee waar zij op haar beurt met vriendlief een paar dagen vertoefde. Het stel compleet.

Hoe verrukkelijk asperges ook zijn, om ze nu iedere dag op je bord te zien en optimaal van het seizoen te genieten is ook weer wat overdreven. Je moet ze niet tegen eten natuurlijk.
Daarom op maandag deze spicy kipnuggets, gebaseerd op Buffalo Chickenwingsrecepten. Eigenlijk vond ik het altijd een beetje rare recepten.
Gefrituurde kippenvleugeltjes in een deeglaagje die daarna nog eens door een mengsel van boter, hot sauce en wat andere bestanddelen worden gehaald. Wat hou je dan in je handen vroeg ik me af, zo'n stukje kip glanzend van het vet?
Ik wist het niet. Je kunt er maar op 1 manier achter komen en dat is door het te proberen. Met zoon als proefkonijn.

Erbij een frisse dressing of dipper net hoe je het wilt noemen op basis van mayo, zure room en karnemelk. Dat laatste lusten ze hier helemaal niet dus bij deze jongens, er zit karnemelk in.
Ook weer zo'n Amerikaans georiënteerde bedoening, Ranchdressing noemen ze dat. Flink veel verse kruiden erdoor, staafmixer erop of in de blender en klaar. Echt lekker, ook en met name voor  salades.

As usual heb ik weer wat zaken door elkaar gemikt en wat weggelaten om het zo aan te passen aan onze eigen smaak.Ik ben en blijf een slechte nakoker zeker als mijn ogen pittige ingrediënten aantreffen. Meestal vallen mijn aanpassingen goed uit... gelukkig maar. Aan de slag .



Je hebt nodig voor vier personen:

3 kipfilets - 3 eiwitten - 1 flinke el dijonmosterd - peper en zout - 1 tl knoflookpoeder - 1 tl gedroogde tijm -3 el bloem - 8 el paneermeel liefst ietwat grof

Voor de hot sauce: 3 el roomboter - 1 el witte wijnazijn - 3 el hot sauce ( Dat moet eigenlijk Frank's zijn ik gebruikte West Indian Hot Pepper Sauce van Encona, te koop bij de Jumbo) - 2 tl worcestershiresaus

Voor de dressing: 3 el mayonaise (Ton's) - 3 el zure room of Griekse yoghurt - 50 ml karnemelk - 1/2 avocado - 1 knoflookteentje - 20 sprieten bieslook - 3 el gehakte peterselie - peper en zout - 1 tl olijfolie - 1/2 el limoensap

Zo maak je het:

Halveer de filets overlangs zodat je twee dunne filets krijgt Snijd ze in niet te kleine stukjes.
Klop drie eiwittengoed  los met de mosterd, tijm en een eetlepel water.
Paneermeel op een bord, bloem met knoflookpoeder en zout op een ander bord.
Haal de kipstukjes eerst door de bloem, dan door het eiwitmengsel en bedek ze tot goed met een laagje paneermeel.
Leg de stukjes kip op een bord en laat het nog even drogen.

Je kunt de nuggets frituren  maar ook even om en om bakken in wat olie en boter en ze vervolgens een voorverwarmde oven van 175 graden  inschuiven en daar zo'n 15 minuten laten garen. Dat heb ik gedaan aangezien we nog een bordje aspergesoep verorberden. Tegen de tijd dat ik ze eruit haalde hadden ze een fijn droog krokant korstje.

Voor de dressing mik je alle ingrediënten in de blender of in de beer van je staafmixer. Even laten draaien. Proeven en verder op smaak brengen met gemalen peper en eventueel nog wat zout. Afdeling kind kan de was doen. Overschenken in een potje met deksel en in de koelkast zetten.

Tot slot smelt je de boter voor het hot saucemengsel in een pannetje. Hot sauce toevoegen plus witte wijnazijn en worcestershiresaus. Alles goed door elkaar roeren.
De kipnuggets in een bak of schaal doen. Deze saus erover gieten. Husselen en even laten staan.

Ik had het niet verwacht maar het is fingerlickin' good!
Op ieder bord legde ik flink wat gemengde sla, tomaatjes erbij, stukjes puntpaprika, ringen rode ui. Daarop zo'n 5 stukjes kip, paar dunne straaltjes dressing en opdienen maar. Nog wat knoflookbrood of stokbrood in een mandje en de rest van de dressing apart op tafel. Die trouwens echt niet in 1x opgaat maar je kunt het gemakkelijk een aantal dagen in de koelkast bewaren. Lekker gemakkelijk aangezien het rauwkostseizoen toch ook weer aangebroken is.
Of je dipt er chips in, dat kan ook.


2 opmerkingen:

Lisette zei

Oh, klinkt echt heerlijk! Ga maandag gelijk de ingrediënten inslaan en het ook maken! Groeten uit Frankrijk, Lisette

Eetlust zei

Ja leuk Lisette! Ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden :-) Groetjes uit nat Tilburg